A beteg tüneteit, csak a beteg éli meg: tartsuk tiszteletben!

Dr. Németh Katalin a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház fül-orr-gégészeti ambulanciáján látja el betegeit. A gyógyításban fontosnak tartja, hogy a testi tünetek mögött az egész embert meglássa, szociális- és családi hátterét ismerje, lelki állapotát is figyelembe vegye. Katalin szerint fontos, hogy beszélgessen a páciensekkel, mert sokszor egy elejtett mondat is sokat segít megérteni és diagnosztizálni a betegséget. Lelkiismeretessége belülről fakad, így addig megy egy-egy rejtélyes eset után, amíg megnyugvó választ nem kap.


Változott e az életed munkád 2017 óta?

A Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház Fül-orr-gégészeti szakrendelésén dolgozom még mindig. Csak az intézményünk neve változott, a munkám nem. Továbbra is a járóbeteg szakrendelést viszem. 

Hogyan emlékszel vissza az Aranyanyu díjra?

A gála után sok-sok beteg, kolléga gratulált, de a mai napig alkalomszerűen egy-egy beteg még megemlíti. A munkám 20 éve alatt soha, semmilyen kórházi, vagy szakmai elismerést nem kaptam. Azt, hogy akkor a betegek szeretete által vettem részt a gálán, számomra a  legnagyobb elismerés. A plakett a nappalinkban van, minden nap hálával gondolok rá.  A családom, a barátaim a mai napig büszkeséggel emlegetik.Az életemben azóta nem történt semmilyen változás, sem a munkámban, sem a magánéletemben.

Milyen kapcsolatod van az aranyanyukkal? Figyelemmel kiséred e őket?

Szűcsné Ica időközben nyugdíjba ment. Rogus Pirossal ritkán találkozom. Juhász Ágit követem a Facebookon, hasonlóan hozzám sokat túrázik, kirándul, közös a hobbink. Vagyis vannak közös pontok.

Hogyan ítéled meg szakmádat, hivatásodat? Miket emelnél ki?

A társadalom számára elengedhetetlen hivatás a miénk, amit a vezetés, a politika nem méltányol a feladatuk fontosságával arányosan. A mai magyar társadalomban az egészségügyi dolgozók megítélése egyenetlen. A hétköznapokban nem egyszer találkoztam a rendelőben követelőző, jogait hangoztató betegekkel, akik odáig merészkedtek, hogy  a szakmai hozzáértésemet bírálták, mindenféle egészségügyi végzettség nélkül - természetesen. Ezt nagy csalódás átélni. Ezzel együtt azt mondom, a betegnek mindig igaza van. A beteg tüneteit, csak a beteg éli meg: tartsuk tiszteletben! Fontos lenne megfelelő munkakörülmények, megfelelő személyzet biztosítása a munkaadó által, megfelelő bérezéssel.

Hogyan érintette munkahelyedet a covid járvány?

A COVID-19 pandémia alatt ambulanciánk folyamatosan működött. Szigorú szabályok szerint, csak 24 órán belüli negatív teszt esetén fogadtuk a betegeket. Az oltás bevezetése óta a beteganyagunk felhígult, sajnos nem kérhetjük a fizetős teszt elvégzését, ezért maximális védőfelszerelésben rendelünk. De dolgozunk,mert ez a hivatásunk!

Katalin 2017-es kisfilmje:  https://www.youtube.com/watch?v=nvWs-7ekSq0