“A legnagyobb elismerést mindig egy gyógyult gyermek jelenti.”

Dr. Kelen Kata gyermekorvos volt a díj történetének legfiatalabb díjazott orvosa: páciensei és szülei azért jelölték, mert lenyűgözően könnyedén és magától értetődően találja meg a hangot kis- és nagyobb gyerekekkel egyaránt, a szülők és a páciensek is azonnal megbíznak benne, hallgatnak rá. Nem is csoda, Kata gyerekkorától erre a hivatásra készült, szakmailag is kifogástalan munkát végez és az emberi helytállást is maradéktalan feladatának érzi orvosként. Ma már első munkahelye, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Vese Osztályát vezeti.

Pontosan hol, hogyan mit dolgozol most? Változott a munkád, munkaköröd a díj átvétele óta?

Ahogyan az Aranyanyu díj elnyerésekor, jelenleg is az első munkahelyemen, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáján dolgozom. Munkaköröm változott, mert abban a megtiszteltetésben van részem, hogy a Klinika Vese Osztályának osztályvezetője lehetek, ami jelentős szakmai kihívást jelent, és egyben igen inspiráló szakmai környezetet is biztosít számomra.

Hogyan változtatta meg az életedet a díj? Hogyan reagált  a családod, a munkatársaid, a főnökeid?

Úgy érzem, ez a díj, nem változtatta meg az életemet, viszont a részemmé vált, hozzám tartozik. A díj átvételekor a környezetem reakciója, ha lehet, megsokszorozta a díj értékét. Olyan pozitív visszajelzést jelentett számomra, amely a későbbiekben is sok nehézségen segített át. Hihetetlenül jó érzés, amikor az ember kicsit is elbizonytalanodik, visszanyúlni valamihez, amire elég ha rágondol, máris erőt ad. Az orvosi munka során, az ember bármennyire is igyekszik mindig a lehető legjobbat nyújtani, ez nem sikerülhet mindig. A díj elnyerésekor fiatal életkorom miatt könnyebben elhittem, hogy mindig tudok jó lenni, a szülők számára a legnagyobb támaszt adni, kommunikációmmal segíteni őket. Ma már tudom, hogy ez nem sikerülhet mindig. De azt is tudom, hogy törekedni kell rá. A díj felidézése mindig segít abban, hogy új erőt kapjak ehhez.

Van olyan szakmai, magánéleti változás, amit úgy érzel, hogy ennek az elismerésnek köszönhetsz? 

Sokan ismertek meg a díjnak köszönhetően, ami mind a szakmai életemben, mind a magánéletben segítette az életutamat. Valahogy sohasem bántam, ha valaki a kisfilmen keresztül látott engem először. Mindenkinek azt kívánom, hogy ilyen bemutatkozó filmje legyen.

Van olyan a közösségben, az Aranyanyuk között, akit ajándékba kaptál, barátod lett?

Mindannyian igen elhivatottan dolgozunk, más-más területen, így - főleg az idő hiányában - nehezebb volt számomra szoros kapcsolatot tartani. Ennek ellenére azt gondolom, hogy olyan közös élményben, érzésben volt részünk, hogy bármikor csak össze kell néznünk, és máris érezzük a hasonlóságot.

Szerinted mi a közös az Aranyanyukban, a döntősöket is ideértve?

Az altruizmus, az érzékenység, a szeretetre való képesség.

Mi a jelentősége a hivatásodnak, szerinted, milyen tulajdonságok kellenek hozzá, mit adnál át az utódodnak?

Segíteni egy beteg gyermeken, az egyik legjobb érzés. A gyógyításban a pontos szakmai ismereteken felül fontosnak tartom az intuíciót, a kreativitást, a kitartást, a véleményemért való kiállást, az empátiát, az önzetlenséget.

Szerinted mi jelenthetné számodra a munkád méltó elismerését?

A legnagyobb elismerést, mindig egy gyógyult gyermek jelenti. Minden egyes gyógyult gyermek! Emellett örülnék, ha a társadalom szemében az orvosi szakma ismét egy elismert tevékenység lenne. Mindig bántott az ezzel kapcsolatos éles kritika. Az orvosi munkával járó, sokszor igen nyomasztó felelősséget jól kompenzálná, ha nagyobb tisztelet övezné az egészségügyben tevékenykedőket. Soha nem lehet jobb egy betegnek, mint akkor, amikor egy kiegyensúlyozott, munkájában elismert, lelkes orvossal és nővérrel találkozik.

Milyen viszonyok között dolgoztál az elmúlt időszakban (COVID-19) és az elmúlt években?

Tekintettel arra, hogy jelenleg is első munkahelyemen dolgozhatok, azt mondhatom, hogy szakmai környezetem kiegyensúlyozott, szakmai kapcsolataim kialakultak, támogatóak. Az új típusú corona vírus okozta világjárvány minden területen számos nehézséget okozott, ugyanakkor az alkalmazkodó képességünket fejlesztette. Kollégáimmal együtt sok, hirtelen fellépő problémát kellett rendkívüli gyorsasággal megoldanunk, ami közösségünket is tovább építette. A járvány a gyermekeket kevésbé érintette, ugyanakkor, a megváltozott helyzet az ellátásban sok nehézséget okozott.

 

 

Mi az, amin feltétlenül változtatnál?

Örülnék, ha ismét lenne olyan elismerés, amely a fiataloknak olyan lendületet adhatna, mint számomra az Aranyanyu díj. Véleményem szerint, a dicséret, elismerés a legjobb motiváció. Örülnék, ha a munkánk során több időnk lenne odafigyelni arra, hogy valakit megdicsérhessünk, ha a tempó annyira lassulna, hogy legyen időnk észrevenni a dicsérni valót.

Dr. Kelen Kata 2013-as filmje: