"Megéri az emberekkel szépen bánni"

Nagyot fordult az élete Cziffra Gyöngyi, csupaszív védőnőnek az Aranyanyu döntősség óta: hivatása és hivatás-szeretete megmaradt, de elvált: négy gyermekkel lett egyedülálló anya. Ez önmagában is (több) teljes embert követelő munka, de neki van ereje képeznie magát, új utakat járni, segíteni a kezdő szülőknek abban, hogy megtanulják, nem kell a legjobbnak, hanem elég “ elég jó”-nak lenni.

Nagyon jó érzést vált ki mai napig belőlem az Aranyanyu díj: akkor éppen helyettesítettem egy másik településen, onnan jelöltek engem. Egy védőnő azt hiszi, amit csinál, az szinte láthatatlan. Nagyon fontos visszajelzés egy ilyen jelölés. Később ugyanerről a területről vezetői felkérést is kaptam, bár ezt nem tudtam elfogadni, mert éppen tanultam, a mesterdiplomáért. A jelöléskor vártam a negyedik gyereket. A szülés után nem mehettem vissza régi munkahelyemre, pedig több mint tíz évet töltöttem ott. Így Diósdon helyezkedtem el, itt dolgozom most már nyolc éve, sőt, másfél éve már helyettesítek is, mert nagy a védőnő hiány. Oktató védőnőként is tevékenykedem, úgy érzem, itt megbecsülnek. Nem mondom, hogy egyből könnyű volt ide beilleszkedni. Néha különcnek érzem magam, de most már elfogadnak. Itteni kollégáim egyébként nem tudják, hogy Aranyanyu döntős voltam, nem szeretném ha azt hinnék, hogy dicsekszem. Volt egy nagyon nehéz időszakom a díjátadó óta, 2016-2017-ben, amikor a mesterképzést végeztem. A férjemmel megromlott a kapcsolatunk, és négy gyermekes egyedülálló anya lettem. Ugyanabban az évben halt meg édesapám is. Nem tudom, hogyan éltem túl, valószínűleg fentről kaphattam segítséget. Gyerekeim most 8, 13, 15 és 21 évesek. A legnagyobb már külön él, önálló. Annak idején a család és a férjem is örült a jelölésnek. Velem jött az első pár évben, amikor mentünk a díjkiosztóra is, de amikor egyedül lehetett menni az már probléma volt, mutatkoztak a bajok a kapcsolatban. Nehéz így, gyakran van kisebbrendűségi érzésem, ilyenkor nagy segítség nekem ez az Aranyanyu jelölés is, megerősít. Nem könnyű négy gyermekes egyedülálló anyának lenni, gyakran magamban is elbizonytalanodom. A mesterképzés is jót tett, a magamba vetett hitemet adta vissza, önértékelésemet erősítette.

Vannak terveim a jövőre nézve, szeretném ha megvalósulna pl. a gyermekvállalásra felkészítő tanfolyam, elsősegélynyújtás stb. A járvány miatt olyan sok minden kimaradt, szeretném pótolni. Valahogyan „rendet” kellene tenni ebben a zűrzavarban. Azt szeretném, hogy jöjjön belülről a jó érzés az anyukáknál, hogy „jó szülő vagyok”, mert úgy látom, aki sokat tesz a gyermekeiért, még az sem biztos magában. Ebben szeretnék többet tenni. Sokat dolgozom, két körzetben, de élvezem az emberek bizalmát, hitelesnek, empatikusnak tartanak, és ez nagyon fontos nekem. Megéri az emberekkel szépen bánni, megérzik ha teljes szívből dolgozom, s visszakapom bizalomban, együttműködésben. Ilyen Aranyanyu szeretnék maradni ezután is.