Minden Aranyanyu ajándék

Kovácsné Tóth Hajni, önkéntesként dolgozik rendezvényen, vagy egyenruhájában a kórházban, Hajni egyforma erőbedobással és elkötelezettséggel fordul a rábízott ügyfelek, páciensek felé. Nem ismer lehetetlent, ha munkáról van szó, igazi közösségi ember, aki bármit meg tud szervezni, nem sajnálja a fáradtságot. Könnyei a díjátadón egy nagy küzdelem örömkönnyei voltak, mellyel maga számára is bizonyítást nyert, hogy munkája elismerésre méltó.

Hol, mit dolgozol most? Változott a munkád, munkaköröd a díj átvétele óta?

Ugyanott dolgozom, az Orosházi Kórházban, fül-orr gégészeti részlegen, diplomás ápolóként. Bár december óta a Covid osztályon teljesítek erőt próbáló műszakokat. Igen, változott, saját döntésem miatt kétműszakos nővérként dolgozom a gégészeten, a korábbi főnővéri pozícióm helyett, ennek előnye, hogy így csak a betegeimmel vagyok. Hátránya, hogy sok év után újra éjszakázom, ami nem könnyű sem mentálisan, sem fizikailag, mellé még társul némi klimax.... 

 

Hogyan változtatta meg az életedet a díj?

Rengetegen megismertek, példakép lettem, ami egy édes teher, rengetegen kedvelnek, tanácsot kérnek, és rájöttem, hogy van egy rejtett csapatépítő vénám is.

Mit jelentett akkor? A rút kiskacsa történetét, aki baromi büszke arra, hogy egy ország előtt vált hattyúvá. Mit jelent most? Felelősséget, példamutatást, önazonosságot, magabiztosságot. 

Sokszor eszembe jut, a nappalinkban van a díjátadón kapott üvegszobor, a heti nagytakarításkor különös gonddal törölgetem át. A bal lapockámat pedig az aranyanyu emblémája díszíti, egy klassz tetoválómesternek köszönhetően. 

Van olyan változás, amit úgy érzel, hogy ennek az elismerésnek köszönhetsz? 

Szakmai, magánéleti változás az talán az, hogy kritikusabban, kíváncsiabban figyelnek rám az emberek. Minden Aranyanyu ajándék, bárkihez bátran, bármikor fordulhatok jó szóért, tanácsért. 

Szerinted mi a közös az Aranyanyukban, a döntősöket is ideértve?

Mi a közös bennünk? A csoda. A pillanat. A kitartás. A küzdés. Mi a jelentősége a hivatásomnak? A pandémia idején ez külön felerősödik; egy szó HIVATÁSSZERETET. Mit adtam tovább? Az élet szeretetét, a mosolyomat, a bátorító ölelésem.

A 2012 Aranyanyu filmje itt látható: