"Mottóm: Nővérként néha meg kell szegni az íratlan szabályokat."

Mágoriné Sinka Eszter nővérként dolgozott egy körzeti orvosi rendelőben Miskolcon, Amikor Ridikül Magazin különdíjasa lett 2016-ban. Ma már saját vállalkozást vezet, ahol szakápolást és komplex fizioterápiás ellátást biztosít a pácienseinek. Az Észak Magyarország Hétköznapi Hőse díjat is megkapta társadalmi munkájáért. Eszter egyfajta önkéntes angyal szerepet tölt be környezetében, mindig készül, szervez valamit vagy beleveti magát egy újabb segítő feladatba, fáradhatatlannak tűnik., pozitív, mosolygós személyisége mindig erőt, energiát, reményt ad.

Pontosan hol, hogyan mit dolgozol most? Változott a munkád, munkaköröd a díj átvétele óta?

A díj átvétele óta sok minden változott, a háziorvosi rendelőből eljöttem. Lassan két éve saját vállalkozást vezetek. Eszter-lánc az egészségért. Szakápolás és komplex fizioterápiai ellátás, mely magában foglalja a gyógytornát, gyógymasszázst is. Négy szakember segíti a munkámat, amiért nagyon hálás vagyok. Elhivatott csapatunk azért jött létre, hogy a betegek számára otthonukban, megszokott környezetben, korszerű eszközökkel, megfelelő szakértelemmel, magas színvonalú szakápolást nyújtson a hét minden napján.

Hogyan változtatta meg az életedet a díj?

Az Aranyanyu díj olyan ajtókat nyitott meg számomra, amiről nem is álmodtam. A családom nagyon büszke volt rám, a férjemnek nagyon köszönöm, hogy mindig mindenben támogat. A háziorvosi rendelőben nem volt semmi változás. A betegeim viszont nagyon örültek a díjnak. Megismerkedtem Kollár Róberttel, aki létrehozott egy adomány honlapot Adjkirály! a neve, ahol adományozó és rászoruló egymásra találhat. Itt egyfajta koordinátor, megyei ügyintéző partner voltam. Sajnos szponzor hiánya miatt már nem működik.

Számodra mit jelentett akkor és mit jelent most?

Először is szeretnék köszönetet mondani Rácz Zsuzsának a díj megalapítójának és a háttérben dolgozó szakembereknek. Iszonyatos munka van mögötte. Nekem Ők a Platinaanyuk. Én csak egy nővér vagyok, ez az elismerés hatalmas erőt adott, hogy érdemes jónak lenni. Szeretem az Aranyanyuságot, soha nem gondoltam, hogy egyszer én is az leszek. Megtisztelő volt már a jelölés is. Sokáig szoknom kellett a gondolatot, hogy egy ország példaképe lettem.

Van olyan- bármi, szakmai, magánéleti változás - amit úgy érzel, hogy ennek az elismerésnek köszönhetsz? 

Az Aranyanyu díjnak köszönhetően sokan felkerestek. Volt aki  segíteni szeretett volna az adományozásokban. Polgármesteri elismerésben is részesültem kétszer a gyermeknap megszervezéséért és eredményes lebonyolításáért, valamint társadalmi munkámért. Az Észak Magyarország Hétköznapi Hőse lettem Egészségügyi Szakdolgozó kategóriában.

Nagy motivációt is kaptam a díjjal. Három gyermeknapot is szerveztem teljesen egyedül. Önkéntesek, barátok segítségével. Felsőzsolcán a sportpályán került megrendezésre. Elsősorban Felsőzsolca, Alsózsolca, Sajólád gyermekotthon lakóinak. De nyilvános volt, bárki jöhetett. Főztünk a gyermekeknek, a betegeim, barátok, ismerősök süteményt sütöttek. Játékokat kaptam, amit szétosztottunk a gyermekeknek. Volt habparti, amit a tűzoltóság csinált. Rendőrségi bemutató. Bohóc, rap zenészek, Mazsorett bemutató. Több cég is támogatott innivalóval. Önkéntesek segítettek vasárnap a lebonyolításában. Húsvétkor, süteményt sütöttünk a gyermekotthon lakóinak. Télapóra mikulás csomagot vittünk rendőrökkel, mentőkkel, tűzoltókkal.

Ezen kívül csatlakoztam egy országos kezdeményezéshez, melynek a lényege az volt „készíts szíveket ajándékba!”. A kis szív küldetése a zsebben lapulni, kísérni a szolgálatban és nehéz időben egy kis kapaszkodót nyújtani rendőrnek, katonának, tűzoltónak, mentőknek és ápolónak.

Van olyan a közösségben, az Aranyanyuk között, akit ajándékba kaptál, barátod lett?

Mindenkit ajándékba kaptam. Csodálatos emberek, önzetlenek. Bármikor számíthatok rájuk. Mivel mindenki sokat dolgozik, nagyon közel senkihez nem kerültem. De ha szükségem van rájuk, ott vannak és segítenek.

Szerinted mi a közös az Aranyanyukban, a döntősöket is ideértve?

Az elhivatottság, az emberközeliség. Szívvel, lélekkel csinálja mindenki a munkáját. Akár erőn felül is.

Mit adnál tovább az utodódnak?

A legfontosabb az empátia, számomra minden ember egyenlő. Nagyon fontos az odafigyelés sokszor elég egy mosoly, egy simogatás. Amikor segítőkezet nyújtok az elesetteknek szeretetük, hálájuk minden nehézséget feledtet.

Mottóm: Nővérként néha meg kell szegni az íratlan szabályokat. Én sokszor megszegem. Mert az igazán szép dolgokat nem lehet látni, ezeket érezni kell. Meg kell ismerni a beteg mögött az embert. Ezek olyan bensőséges kapcsolatok, amelyek a szeretetre, tiszteletre épülnek. Én mindent megteszek, hogy a betegeim életminősége jobb legyen. Még ha néha meg is halok velük… de ez csak megerősít abban, hogy jó az, amit teszek.

Szerinted mi jelenthetné/ számodra személyesen mi jelenti a munkád méltó elismerését?

Nekem bőven elég a szeretet, az elégedett mosoly, amit a betegektől kapok. Energiával tölt fel, ez segít továbbjutni a nehézségeken.

Milyen viszonyok között dolgoztál az elmúlt időszakban (covid 19) és az elmúlt években?

A díjátadó után még három évig dolgoztam a háziorvosi rendelőben. Nem szerettem már, nem tudtam kiteljesedni, főleg szakmailag. Az irigységet láttam, hogy mindent meg akarnak csináltatni velem éhbérért. 12 év után felmondtam, nem éreztem a megbecsülést. A pandémia csak lendített a vállalkozásomon, a magánegészségügy, így én sem zártam be a járvány alatt. Rengeteg páciens keresett meg, hogy segítsek. Jelentkeztem covid önkéntesnek. Az első hullámnál dolgoztam a szociális szférában az Élim Szolgálatnál. Marton Henrietta a vezetője. Soha életemben nem volt ilyen jó dolgom. Ő egy csodálatos ember, egy szárnyak nélküli angyal. Meghallja a ki nem mondott szót is. Életemben először éreztem a megbecsülést, nagyon közel került hozzám. Mindig hálás leszek neki érte.

Mi az, amin feltétlenül változtatnál?

Én most teljesen elégedett vagyok az életemmel, azt csinálom, amit szeretek. A vállalkozásom kiteljesedett, örülök, hogy megvalósítottam önmagam.

Eszter 2016-os kisfilmje: