Segíteni nem csak pénzzel, vagy tárgyi adománnyal, de a szakmánkkal is lehet...

Rózsa Magdolna, Magdi tizenévesen döntötte el, hogy ha egyszer nagy lesz, segíteni szeretne az embereken. Először lufis zenebohócként járta a kórházakat - munka mellett -, aztán amikor kisfia leukémiás lett és hosszú időre kórházban ragadtak, szabad idejében az anyukáknak próbált lelki támaszt nyújtani. Ma már szociális munkásként, diplomázott mentálhigiénés szakemberként vágja a hajakat, hozza rendbe a rászorulók körmeit, hanem a lelkükkel is törődik. Közben munkahelyet váltott, s ma már egy óbudai Családi Közösségi Térben dolgozik szépségápolási szakemberként és adományszervezőként. Létrehozott egy alapítványt, időnként hajléktalanoknak vág hajat a Blahán, karácsonykor sok-sok kisgyermek kívánságait teljesíti a ma már visszatérő adományozókkal. Óriási tervekkel a jövőre, a mobil szépségszalontól az egyetemi oktatásig. Elszánt, s megállíthatatlan, talán ez a legjellemzőbb rá.


Mi történt veled az Aranyanyu-díj óta? Ugyanaz a munkád?

A munkahelyem változott. Most az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ egyik telephelyén, a Családi Közösségi Térben dolgozom szépségápolási szakemberként (kozmetikus, fodrász, manikűrös) és adományszervezőként. Ugyanezt csináltam az előző munkahelyemen is Zuglóban. Emellett tavaly létrehoztam egy Alapítványt Test-és Lélekszépítő Alapítvány néven, amivel szintén szépségápolással és adományszervezéssel segítek.

Hatással volt a díj a munkádra? 

Gyakran megosztom az Aranyanyu díj jelöléshez készített kisfilmet, mert jól mutatja, mi a munkám valójában, és miért hiszem, hogy a professzionális szépségápolással való szociális munka sok rászorulónak nagy segítséget jelent. Mások is megosztották a kisfilmet és ezért jelentkeztek többen is, hogy támogatnák a munkámat. A közösségi oldalon több Aranyanyu követi az oldalamat és hozzászólnak a bejegyzéseimhez és projektjeimhez, amik erőt adnak és bátorítanak.

Miben hasonlítanak szerinted az Aranyanyuk?

Hivatásként, elhívásként tekintünk a munkánkra Odaadás, hit, türelem, elfogadás, szívvel-lélekkel odafigyelés és empátia kell hozzá. Segíteni nem csak pénzzel, vagy tárgyi adománnyal, de a szakmánkkal is lehet. Mindannyian megtaláltuk ennek a lehetőségét.

Mi az, ami hiányzik, amit szeretnél elérni?

Társadalmi, szakmai és kormányzati szintű elismerés, és itt most legfőképp a szociális munkára gondolok. Emellett szeretném visszakapni a régi munkahelyemet a Tükörkép Műhely szociális szépségszalont, amit alapítványként vinnék tovább a meglévő munkám mellett.

Hogyan hatott a Covid időszaka a munkádra?

Mikor elkezdődött a Covid időszak napi 10-12 órában dolgoztam és adományszervezéssel, majd a nyitás alatt szépségápolással segítettem. Vezetőváltás miatt felmondtam a munkahelyemen, de alapítványként tovább segítettem ingyen. Több mint fél évig nem volt bejelentett munkám, ami anyagilag és lelkileg is megviselt.

 

Honnan jön ez a segítő véna?  Honnan hozod?

Anyukámtól és a nehéz gyerekkoromból, valamint azokból a magánéleti viszontagságokból, amikből felálltam. Illetve a folyamatos pozitív visszacsatolásokból, amikből azonnal látom a változást, amelyet az emberekben a munkámmal elértem.

Mivel foglalkozol mostanság?

A Konnektor Házban létrehoztam egy Szépségápolási Kuckót, ahol bárhonnan fogadhatok ügyfeleket. A Bethesda kórház rehabilitációs osztályára is rendszeresen járok hajat vágni az ott gyógyuló gyerekeknek. Nagy munka minden évben a karácsonyi ajándékosztás megszervezése. 

A saját gyermekeddel bejártál egy nehéz utat. Milyen érzés bejárni a beteg gyermekek közé? Van hozzá erőd?

Érintett szülőként pontosan tudom milyen sokat jelent, ha valaki szeretettel, odafigyeléssel fordul felénk és a gyerekünk felé. A hajvágás nem csak a gyerekek jóllétéhez, de a szülők lelkének szépítéséhez is hozzájárul. 

Több száz családhoz juttattál el karácsonyra ünnepi csomagot. Mi is volt az oka?

Egy nagy macival kezdődött 2016-ban, amit ajándékba kaptam a Tükörkép Műhelyben, és odaadtam egy 3 gyermekes anyukának. Az öröm a gyermekeik arcán leírhatatlan volt. Ha jól emlékszem, egy karácsonyfát is kaptak. Akkor jöttem rá, hogy nem csak szépségápolással, de adományokkal is szeretnék segíteni. A rá következő karácsony előtt hirdettem meg a személyre szabott karácsonyi ajándékozást, amire már októbertől kezdtem összeszedni a kívánságokat. Abban az évben egy pubban adtuk át az ajándékokat. 2018-ban a Tükörkép Műhelyben osztottam 1 héten keresztül 15 percenként, 2019-ben a Zuglói Civil Házban közel 900 szülő/gyereknek, tavaly pedig a Covid miatt 50 család részére házhoz vittük, vagy az ajándékozók maguk postázták. Minden évben jönnek újabb Ajándékozók, de egyre több a régi, akik tudják, sőt várják, hogy ismét megkaphassák a táblázatot az ajándékot várok nevével, korával, kívánságaikkal.

Éltél külföldön is. Nem tervezel újra visszamenni?

Kint maradni semmiképpen, mert mindig hazahúz a szívem, de szívesen élnék még külföldön pár évet és aztán újra itthon. Kint teljesen más a mentalitás és az elfogadás, mint itthon.  Itt az irigység elég erős, volt, hogy a hátam mögött hallottam vissza, de rengeteg megerősítés is érkezett arról, hogy amit és ahogy csinálok komplex szociális munka. Egyenlőre maradok.

Hogyan képzeled el a jövődet? Vannak terveid?

Tavasszal végzek a Debreceni Egyetem Mentálhigiénés szakán, és szeptembertől kezdem az Interdiszciplináris Családtudomány Mesterszakot a SOTE-n, ahol legfőképp kutatásmódszertant tanulok és cikkeket írok arról, amit már nagyon régóta csinálok. Ha ezek után felvesznek a doktori képzésbe, akkor a PhD-t a komplex szociális munkáról, valamint a köz és a civil szféra kapcsolatáról és együttműködési lehetőségeiről írom, és egyben tanítom is a szociális munkaképzéseken, mint előadó és tereptanár.

Emellett szeretnék a Szépségápolási szakmában dolgozó szakembereknek is kidolgozni egy legalább 2-3 napos képzést, amely során az igénybe vehető szociális ellátásokról informálom őket, megtanítom őket a bántalmazás jeleinek a felismerésére, valamint felhívom a figyelmüket azokra a segítő szervezetekre, akikhez irányíthatják a vendégeiket, ha felismerik ezeket a jeleket. Szeretném, ha kialakulna egy szociális szépségápolás hálózat, ahol heti legalább 1-2 ügyfelet fogadnak a szalonokban a helyi Családsegítő és egyéb Szociális Szervezetektől egy általános szépségápolási Kuponnal, ami úgy nézne ki, mint egy Ajándékutalvány, amit az ügyfelek évszakonként kaphatnak. Szeretnék egy Mobil Szépségszalont is, amivel járom az országot és heti 1x valahol leparkolok egy Anyaotthon, Családok Átmeneti Otthona, vagy akár Hajléktalan Szálló előtt és szépítgetem az ott lakókat.

Magdi 2017-es kisfilmje: