“Számomra megfoghatatlan volt az érzés akkor és most is, a legnagyobb kincs- a szeretet - amiben a díjátadón részesültem, leírhatatlan.”

Rogus Piroska neve a Győri Petz Aladár kórházban és az egész szakmában, a sürgősségi ellátásban fogalom: említésére felderülnek az arcok, országszerte ismerik, mert Piroska olyan szakmai, emberi nagyságot képvisel, ami rendkívül ritka. Bátor kiállása kollégáiért, hivatásáért sok nehéz konfliktust hozott neki, főnővérből szakápoló lett, de neve annál inkább egyet jelent a korrektséggel, szakmai szolidaritással. Piroska életét a betegek ellátása jelenti, lánya örökölte hivatásszeretetét: Zsófi most végzett az orvosin, gyermek-traumatológián dolgozik rezidensként, rendkívül büszkék rá szülei.

Hogyan emlékszel a hat évvel ezelőtti eseményre?

Az Aranyanyu díjat 2015-ben zsűri díjasként nyertem, akkor sbo főnővér helyettesként dolgoztam. Azóta már diplomát szereztem és sürgősségi szakápolói végzettségem is lett. Számomra megfoghatatlan érzés volt akkor és most is, a legnagyobb kincs- a szeretet - amiben a díjátadón részesültem, leírhatatlan. S ma is megfoghatatlanul áramlik e szó – Aranyanyu - hallatán. Nincsenek rá jó szavak, forró ölelés- melegség, amely a szívet átjárja, ha kimondjuk. Igaz a díjnak a munkahelyemen a kisebb- nagyobb vezetőim nem örültek, említést egy személytelen levélben kaptam. A családommal és barátaimmal megünnepeltük, meglepetés bulit szerveztek nekem, büszke vagyok rá. Néha még emlegetik, sőt betegektől is hallottam, hallom. 

 

Változott e a munkád,mit csinálsz most?

Győr Petz Aladár Egyetemi Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályán vagyok szakápoló. 2017. február 1. leváltottak főnővéri helyettesi munkámból, munkahelyi peres vita miatt, melyben sokan részt vettünk, ápolók, asszisztensek, orvosok. Ma sem bántam meg a pert, amit megnyertünk, de sajnos kb. 2,5 év után a KÚRIA felülírta és elvesztettük, (azt hiszem, a politika beleszólt). Napjaim munkával, az sbo-n alapított alapítványunk igazgatásával telik és nyaranta besegítek a gyermek diabétesz táborba felügyelőnek. Ez nekem a legnagyobb feltöltődést adja minden nyáron, a gyermekek megismételhetetlenül egyediek! Imádom minden percét, tanulok minden alkalommal. 

Magánéletedben történt e változás?

Zsófi lányom 1 éve végzett Pécsett az Orvosin, Budapesten, gyerektraumatológián dolgozik rezidensként, nagyon büszkék vagyunk rá. Izgalommal féltem minden nap. Párommal szeretünk kirándulni, ha tehetjük, szorgalmasan megyünk is. Olvasok, ha időm engedi, párom horgászik es kertészkedik. Lakásfelújításba kezdtünk tavaly, de lassan haladunk vele, de egyszer végére érünk.

Tervezem a nyugdíjas éveimet, lassan kb. 5 év múlva nyugdíjba vonulhatok, sok álommal, tervvel és céllal készülök rá, de addig még az ápolói munka tölti ki életem jelentős részét. Ezt a hivatástudatomat ismerte el a MESZK most szeptemberben tagozati díjjal, a Siófokon megtartott ülésén. Erre is nagyon büszke vagyok.

Piroska 2015-s videója: