Szükség van szenvedélyre, hitre, mert csak így működik...

Varga Diána színésznek tanult, gyerekeknek játszott elsősorban, és aztán úgy döntött marad is a gyerekeknél, játszani. Szenvedélyesen szeret gyerekek, fiatalok fejlesztésével foglalkozni, az agykontroll módszerét alkalmazza, legyen szó akár tanulási nehézségekről, akár élsportolók mentális edzéséről. Bajnok Műhely név alatt dolgozik kiemelkedő tehetségű, élsportoló gyerekekkel, fiatalokkal, régi tanítványa például az úszóbajnok Késely Ajna- fejben segít felkészülni, megtanítja őket megküzdeni a stresszel, kihozni magukból a legjobbat. Most hozta létre szülővárosában, Kaposvárott a Munkácsy Mihály Gimnáziumban, szeretett alma materében a Tehetség Bajnoka Díjat. Diával öröm és élmény együtt dolgozni, a legfiatalabb Aranyanyuk egyike, nem ismer lehetetlent, a saját tudását is folyamatosan fejleszti, kiváló szakember.

Változott a munkád a díj óta?

Nem változott, továbbra is gyerek agykontrollal foglalkozom, bár novemberembertől egészen tavaszig sajnos nem volt rá lehetőség a Covid miatt. Nyolc hónapra parkoló pályára kerültem, de ez az idő jó volt arra, hogy olyasmivel foglalkozzak, amire eddig nem volt időm. 2021 számomra nem az akadályok, hanem pont ellenkezőleg, a lehetőségek éve eddig. 
Régóta járt a fejemben egy különleges tréning indítása fiatalok számára, mely hamarosan meg is valósul, ennek a részleteit dolgoztam ki a pihenőidőben. A volt középiskolámban, Kaposváron, a Munkácsy Gimnáziumban megalapítottam a Tehetség Bajnoka díjat, amire pályázni lehetett, bármiben különös tehetséggel bíró diákoknak. Eufórikus időszak volt a kuratóriummal együtt a nyertesek kiválasztásának folyamata. Idén először adtam át a díjat és egy különleges hagyomány és díj indult ezzel útjára. Aztán az év elején a Bajnok Műhelyemben elindítottam az Ösztöndíj programot, melynek lényege, hogy minden évben két serdülő fiatal sportoló (egy lány és egy fiú) számára térítésmentesen vállalom a mentális felkészítésüket egy éven át. Szóval csupa jó dolog történt eddig.

Milyen tehetségeket találtatok? Mesélj róluk!

Nem volt tervbe véve, de lett idén két különdíjas, akik írás területén kiemelkedőek, számukra Rácz Zsuzsi online workshopja volt a különdíj. Dávidházi Emese óriási lelkesedéssel kutatja Sissi, Erzsébet királynő életét, insta oldala 7000 követőt mondhat magáénak, fantasztikusan ír! Péntek Kamilla pedig már büszkélkedhet ilyen fiatalon azzal, hogy megjelent az első könyve, ő főleg krimiket ír. Idén megosztottuk a fődíjat, az egyikük Fekete Lilla lett, aki egy balesetben elvesztette a kezét, ebből a helyzetből állt fel és tör a magaslatokra, csodálom lelki erejét. Ő az ország első és egyetlen para snowboardosa. Megígértem neki, hogy a közelgő világversenyre és paralimpiára segítem a mentális felkészülését. A másik fődíjas Berke Zsófia pedig igazi példakép lehet a mostani digitális nemzedéknek, hiszen az idejének nagy részét nem a kütyükkel tölti, hanem tudatosan kiszállva ebből a közegből nyelveket tanul és több területen kiemelkedő a teljesítménye. A pandémia kapcsán pedig megvalósult az a tervem is, hogy élsportoló fiatalokkal beleálljunk a Jerusalema tánckihívásba. Forgattunk közel hetven tanítványommal erről egy klipet, melyben bemutatjuk, hogyan élték meg azt az időt, amikor nem sportolhattak, aztán a végén közös tánccal üzenik a világnak: „A sport képes megváltoztatni a világot!” (Mandela)  A Szeretlekmagyarország.hu internetes portál jelentette meg a klipet, a youtube csatornájukon megnézhető bármikor. A forgatást mindenki nagyon élvezte, az újabb ötletek pedig már a fejemben vannak, szeretnék még forgatni a sportolókkal, akikkel együtt dolgozom, úgy gondolom, van még mit megmutatni, amit sok civil ember nem lát az ő életükből.

Hogyan emlékszel az Aranyanyu –díjra, jelölésedre?

Most, hogy forgattuk a kisfilmet, megint eszembe jutott az akkori forgatás, hogy mennyire odafigyeltek arra, hogy a felvételek bemutassák a munkámat, hogy kiderüljön, milyen vagyok, mit csinálok. Mindenki szerette volna, hogy jól sikerüljön. Nagyon hálás vagyok Rácz Zsuzsinak, hogy ezt a díjat létrehozta, mert a mi ügyünket is megmutatta a világnak. Maga a gála csodálatos volt, amikor a borítékot bontották és felolvasták a nevemet óriási élmény volt. Ráadásul Nagy Tímea, Titi olimpikontól vehettem át a díjat, ami külön óriási megtiszteltetés volt számomra. Ma is a fülembe cseng, amit a díj átadásakor mondott, nagyon köszönöm!

Változtatott a díj az életeden?

Abszolút! A weboldalamon is megjelentettem, ez rangot adott nekem, a munkámat is segítette. Látják az emberek, hogy Aranyanyu-díjas vagyok, amellett volt egy komoly média visszhangja is, a Ridikülben szerepeltem, a Sikeres nők magazinjában. Szélesebb körben megismertek, nagyon nagy hatással volt az életemre.

Szerinted milyen tulajdonság kell az aranyanyusághoz? Mi a közös bennük?

Önzetlen, tiszta segíteni akarás. Ez egy olyan közösség, ami mögött nincs érdek. A pandémia alatt pl. Mangó Gabi orvos Aranyanyu munkája! Fantasztikus volt, saját időből, saját energiából, fizetség nélkül segített az embereknek. Ebben az országban nincs még egy ilyen csoport, ahol egymáshoz is lehet fordulni, az önzetlenül nyújtanak segítséget. Elhivatottságból, szeretetből, örömmel végzik a munkájukat. Szerintem a kiégés elkerüli őket, mert a szeretetük és a lelkesedésük hatalmas.

A te munkádhoz milyen tulajdonság kell?

A legfontosabb a lelkesedés. Önzetlenség, segíteni akarás és az érdeknélküliség általában, de szükség van szenvedélyre, hitre, mert csak így működik. Folyamatosan fejlődni kell, akár technikailag, szakmailag. Fel kell tudni venni a fejlődés ritmusát a fiatalokkal.

Mire vagy legbüszkébb?

Több dolog is van, de most egyet kiemelnék. Egy fiatal srácról szól, aki nem akart eljönni agykontrollra. A testvére már járt, de ő ellenállt.  Nem hitt benne, de végül úgy hozta az élet, hogy mégis eljött, és ő lett az egyik legügyesebb tanítványom. Alkalmazza az agytornát, a versenyeken, programozza a céljait, Ifjúsági Európa-bajnok lett 16 évesen. Ehhez a fizikai felkészülésen kívül a mentális segítség is kellett.

Hogy élted meg a pandémia alatti időket?

Az első hullámban azt hittem, csak rövid ideig tart majd, így voltunk ezzel szerintem sokan, Aztán volt egy jó nyarunk, de ősszel a második hullám is megérkezett, aztán a harmadik, és ki tudja lesz-e negyedik. A második és harmadik hullám között sokan kerestek, sok online munkám lett. Felnőttekkel is foglalkoztam, olyanokkal, akik átmentek a Covidon, poszttraumás stresszt okozott nekik, volt akinél pánikrohamok jelentkeztek, sikeresen megoldottuk, helyrejött. Volt olyan gyermek, aki attól rettegett, hogy egyedül marad, meghalnak a szülei, vagy a testvére. A szorongást és aggodalmat sikeresen kioldottuk minden esetben. Most, hogy kinyíltak a kapuk, újra tarthatok agykontroll tanfolyamokat, a sportolók versenyezhetnek, létrejöhetnek találkozások, újraindul az élet.

Mik a terveid a jövőre nézve?

Azokat a projekteket, amiket említettem, hogy elindultak idén, azok folytatódnak. Tettem egy ígéretet magamnak, hogy több énidőt adok magamnak, vannak kedvenc feltöltődős programjaim: imádok nagyokat sétálni a városban egyedül, ilyenkor tervezek, ötletelek, igazi flow állapot, továbbá a mozgás és a sport is rendszeresebb kell, hogy legyen az életemben.  Sok tervem van a jövőre nézve, biztos, hogy nem fogok unatkozni és reményeim szerint sok embernek tudok segíteni, hogy teljesebb, boldogabb életet éljenek, hiszen ezért vagyunk itt mindannyian.

Diána 2015-ös filmje: