Mindent a díjról

Mi is ez a díj? – Mindent az Aranyanyu Díjról

Felfedezte, megírta, megmászta, létrehozta, díjazták, jutalmazták, elismerték.
Számtalan díjat ismerünk, amelyek nagyon fontosak, hiszen rámutatnak olyan helyzetekre, amelyekben valaki a hétköznapin túlmutatót vitt véghez. De vannak olyan tettek, amelyek a nyilvánosság előtt kevésbé láthatóak. Kevésbé, vagy egyáltalán nem. Az Aranyanyu Díj csak nőknek szól és célja immár ötödik éve, hogy olyan segítő foglalkozású nőket kutasson fel, mutasson be és díjazzon, akik minden nap bizonyítják különleges erejüket, kiválóságukat. Az Aranyanyu Díjra négy kategóriában várjuk a jelöléseket: pedagógus, egészségügyi szakdolgozó, orvosnő illetve szociális területen dolgozó.
Az Aranyanyu Díjat 2011-ben alapította Rácz Zsuzsa író, a Terézanyu-könyvek szerzője és a Richter Gedeon Nyrt.

A Magyarországon egyedülálló kezdeményezés célja a nők társadalmi megbecsülésének és önbecsülésének növelése.  Első alkalommal 2011. november 25-én osztottuk ki az Aranyanyu Díjat jelképező szobrocskát és a vele járó, személyenként 200 ezer forintos pénzjutalmat. Eddig évente hat díj került átadásra, 2015-től azonban a négy kategóriában összesen nyolc díjat adunk át. Együttműködő partnerünknek, a Ridikül Magazinnak köszönhetően egy kilencedik díj, a Ridikül Magazin különdíja is átadásra kerül.

A díjat olyan nőknek ítéljük oda, akik klasszikus, női segítő szakmákban dolgoznak, és munkájuk nélkülözhetetlen, mégis csekély anyagi és erkölcsi elismerésben van részük. Szeretnénk, ha ez a díj pozitív társadalmi változást elindítana, ezért köztünk élő hősnőket keresünk, akik nap mint nap sokat tesznek értünk, családunkért és közösségünkért.

A jelölés és a díjazás menetéről

•    Az Aranyanyu Díj felhívását az idén február 13-án hirdetjük meg.
•    A díjazottak személyére a nagyközönség tehet javaslatot 2017. május 14-ig. Négy kategóriában — pedagógus, orvosnő, egészségügyi szakdolgozó és szociális területen dolgozó – várjuk a jelöléseket és végül díjazzuk a jelölteket. 
•    A jelölések mellé egy-egy személyes történetet is várunk, ez alapján választjuk ki az egyes kategóriák 4-4 döntősét.

Az egyes kategóriák döntősei közül kategóriánként egy-egy díjazottat a öttagú zsűrink választ ki, míg a másik díjazottat kategóriánként a közönség választja ki internetes szavazás útján. 

A zsűri tagjai: Dobó Kata színésznő, Kriston Andrea, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója; Nagy Tímea olimpiai bajnok párbajtőrvívó, valamint a díj megálmodója, Rácz Zsuzsa író.

Internetes szavazással a nagyközönség is jutalmazhatja kedvenceit, hiszen kategóriánként egy-egy közönségdíjat is kiosztunk.. A kiválasztott hősnők az év végén megrendezett, ünnepélyes díjkiosztó gálán vehetik át az Aranyanyu Díjat. 

Hogyan jelölhetek?

Mi nem lehetünk ott az ország minden egyes kis szegletében, ezért mindenkire számítunk, hogy megtaláljuk és jutalmazzuk a köztünk élő hősnőket, azokat az óvónőket, tanárnőket, idősgondozókat, szülésznőket, orvosokat, ápolókat, nővéreket, családsegítőket, szociális munkásokat, akik nap, mint nap sokat tesznek értünk, családunkért és közösségünkért.
A díjazottak személyére bárki tehet javaslatot egy személyes történet elküldésével, hiszen mindenki ismer olyan „Aranyanyukat”, akikre szívesen gondol és szívesen meghálálná, amit érte vagy családja valamelyik tagjáért tettek. 

Miért pont ő?

Ki miért fontos neked, azt Te tudod a legjobban, ezért lényeges, hogy ne általánosságban írj a kiválasztottadról, hanem egy személyes történeten keresztül mutasd be, hogy milyen elhivatott és kivételes ember. Írd meg a saját történeteteket! 
Jelölési szabályok:
•    A te „Aranyanyudra” leadott ajánlásod ne haladja meg az 1500 karaktert, hosszabb írásokat nem tudunk elfogadni. 
•    Kérjük, jelezd a kiválasztott jelöltednek, hogy ajánlottad őt a díjra.
•    Kérjük azt is tartsd szem előtt, hogy jelölted jelenleg is aktív legyen azon a területen, amelyben jelölni szeretnéd
•    Figyelj arra is, hogy olyan elérhetőséget adj meg nekünk, amelyen keresztül valóban fel tudjuk vele venni a kapcsolatot!

Ha több hősnőt is ismersz, akkor akár mind a négy kategóriában jelölhetsz egyet-egyet. Mivel valóban a köztünk élő kivételes személyiségeket szeretnénk reflektorfénybe állítani, így ne a médiában sokat szereplő, ismert embereket válassz!

Jelölj, szavazz és ünnepeld velünk az Aranyanyukat! Buzdíts másokat is, és találjuk meg együtt a köztünk élő hősnőket!

Nézd meg az elmúlt évek kiírásait és díjkiosztóit!