"A nők lelkiismeretesebbek és önfeláldozóbbak"

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója elődei nagyszerű hagyományát követve példamutatóan vezeti a több ezer főt foglalkoztató gyógyszergyárat. A Széchenyi - díjas vegyészmérnök, okleveles mérnök-közgazdász a nők iránti tiszteletét a cég profiljában is láthatóvá tette.

A gyár alapítójának — Richter Gedeon — életét ismerve, mi volt az, ami az ön hitvallásával is összecsengett?

Igyekeztem alkalmazkodni Richter örökségéhez. Egyrészről nagyon fontosnak tartom, hogy felelősséggel viseltessünk az itt dolgozók iránt. Az alapítás idejében családi vállalkozásként induló gyár mára multinacionális vállalattá nőtte ki magát, így a családi jelző méreténél fogva sem illik rá, mégis nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy gondoskodjunk minden dolgozónkról. Másfelől a szakmai hagyományok méltó ápolását is elsődleges feladatomnak tekintem, melynek szerves része a nemzetközi üzletemberi gondolkodás, a kereskedelem és az innováció.

Hogyan lehet összeegyeztetni a korszerű üzleti gondolkodást a hagyományos erkölcsi normákkal?

Leglényegesebb feladatunk, hogy az értékrendet autentikus formájában vigyük tovább. Természetesen, mint minden tőzsdei cégnek, nekünk is alkalmazkodnunk kell az aktuális üzleti körülményekhez, amiből egyenesen következik, hogy a vezető egyfajta szendvics helyzetben van. Nekem az a feladatom, hogy a dolgozók elégedettségét és a profit folyamatos növelését is szem előtt tartsam. Az a hosszú távú stratégia, ahol ez a két szempont összeér, eddigi tapasztalataim szerint magával hozza a cég optimális fejlődését is.

Kik azok a nők, akikre ön felnéz? Nehéz erre a kérdésre válaszolni?

Egyáltalán nem nehéz, hiszen alapvető, hogy egy férfi felnéz a nőkre. A családomban nagyszerű nőkkel élek együtt, feleségemre, lányaimra és menyemre is, akik már mind családanyák, és természetesen édesanyámra is felnézek. A cégen belül sajnálatos módon nagyon sok az olyan édesanya, akik egyedül nevelik gyermeküket vagy gyermekeiket. Úgy látom, hogy rendkívül áldozatkészek, és példamutatóan helyt állnak munkájukban és anyaként is egyaránt, pedig biztos vagyok benne, hogy nehéz számukra összeegyeztetni a gyereknevelést és a hivatást. Előttük is emelem kalapom.

Az empátia nélkülözhetetlen vezetői tulajdonság. Volt olyan esemény az életében, ami segíti önt az együttérzésben?

Az ember akkor tud igazán empatikussá válni, ha önmaga is átélt már hasonlóan nehéz helyzetet. Sok évvel ezelőtt megadatott, hogy Mexikóban dolgozhattam, ahova vittem az egész családot magammal. Sajnos a feleségem májgyulladást kapott, hat hétig szigorú ágynyugalmat írt neki az orvos. Három gyermekünk öt, három és egy évesek voltak, minden feladat rám maradt, így lehetőségem volt megtapasztalni, mit is jelent ellátni a háztartást és a gyerekeket munka mellett. Emlékezetes hetek voltak, az biztos.

A Richter Aranyanyu Díj is segítő szakmában dolgozó nőket keres immár ötödik éve. Mi volt a díj létrehozásának célja, mit kíván üzenni a Richter Gedeon Nyrt. a kezdeményezéssel?

A segítő szakmákban nem véletlenül főként nők dolgoznak.  Úgy gondolom, hogy ez abból adódik, hogy a nők lelkiismeretesebbek, önfeláldozóbbak, és sokkal kevésbé önzőek, mint a férfiak. A Richter Gedeon gyógyszergyár árbevételének több mint harmada nőgyógyászati készítmény értékesítéséből származik, tehát az üzletpolitikánkban is a nőkre fókuszálunk, így kötelességünknek érezzük, hogy gesztust gyakoroljunk a nők irányába. Sajnos nagyon sok hölgy nem kapja meg a kellő elismerést a munkahelyén, a Richter Aranyanyu Díjjal nem titkolt célunk volt, hogy megfelelő publicitást adjunk a köztünk élő hősnők nélkülözhetetlen munkájának, reméljük, hogy a társadalmi gondolkodás formálásában is segít ez a törekvésünk.

Mérhető-e a Richter Aranyanyu Díj társadalmi megítélése? 2013-ban az év PR- projektjeként magának mondhatta a Kreatív Prizma Díjat, ami igazán nagy elismerés, de van ennek más vetülete is?

A legjobb jele a társadalmi sikernek, hogy egyre több a jelentkező, és egyre több nagyszerű nő közül választhat a zsűri és a közönség. Úgy gondolom, hogy a díjazott hölgyek presztízsét is emeli, hogy a Richter Aranyanyu Díj ma már jelen van a köztudatban.

Idén második alkalommal kapja majd egy döntős Aranyanyu a Ridikül különdíjat. Mit szól ehhez?

Nagyon örülök ennek, kiváló műsor a Ridikül, és sok nőhöz tud eljuttatni fontos üzeneteket.

Mennyire érzi azt lehetségesnek, hogy hosszú munkával a Rihter Aranyanyu Díjjal a társadalomra vissza lehetne hatni, és pozitív változást elindítani?

Én hiszek ebben, de valóban hosszú távon kell gondolkodni, a társadalom átformálását lépésről lépésre haladva lehet sikeresen elvégezni. Egy cég átformálása sem kis feladat, de társadalmi szinten ez még inkább időigényes folyamat.

Úgy tudom, hogy az egyik legnagyobb elhivatottsága arra irányul, hogy meg tudja tartani a gyárat jelenlegi függetlenségében.

Létkérdés, hogy legyen néhány magyarországi központú vállalat, ahol van hozzáadott szellemi érték. A Richter egy ilyen kincs, amit nem is olyan könnyű megtartani a jelenlegi helyzetben, amelyet az állandó változások jellemeznek. Egy ideje ezért dolgozom, és még jó pár évig szeretnék is ezen munkálkodni, ezt szem előtt tartva, és komoly feladat lesz majd hasonló szemléletű utódot találni.