A pácienseimre is családtagként tekintek

Jelölője szerint Dr. Mangó Gabriella elsősorban az emberi lelket gyógyítja, ami kellően jó alapja a testi gyógyulásnak is. Varázslatos személyisége már az első találkozáskor megragadta. A váróteremben mindig jó a hangulat, élmény a várakozás, ebben az épületben még a betegek is egészen mások, ami természetesen a doktornő kisugárzásának köszönhető.

Hogyan lehet valaki egyszerre háziorvos és természetgyógyász is?

Kezdetben háziorvosként praktizáltam és kizárólag a nyugati orvoslás módszerét alkalmaztam. Azt figyeltem meg, hogy sok esetben csak a felszínt kapargatjuk és bár a tüneteket kezeljük, a betegre nem fordítunk kellő figyelmet. Arra gondoltam, hogy ha a beteg nem gyógyul, akkor más utat kell keresni. Ezért kezdtem el a természetgyógyász vonalat is megismerni, tanulni. Jelenleg a háziorvosi rendelőmben orvos és természetgyógyász vagyok, a magánrendelésemen pedig természetgyógyász és orvos.

Úgy érzed, a kettő együtt ad egy egészet?

Pontosan. Amikor természetgyógyászként kezelek egy beteget, akkor is előfordul, hogy szükséges egy azonnali gyógyszeres segítség. Ugyanakkor rendkívül fontosnak tartom, hogy orvosként megvan az a lehetőségem, hogy egy egészen más perspektívából is rá tudok nézni a betegre. Jól van ez így, hogy mindkét lehetőséggel a gyógyulást tudjuk szolgálni.

A pácienseid azt mondják, különleges kisugárzásod van és már egy beszélgetéssel is képes vagy gyógyítani.

A háziorvos legfontosabb feladata, hogy a betegeket menedzselje. Szeretem végigkövetni a betegeim gyógyulását és azt tapasztalom, hogy sok betegség hátterében egy komoly trauma áll. Ahhoz, hogy megismerjem az embereket, beszélgetnem kell velük. Bevezettük azt is, hogy a teljesen egészséges páciensekkel is találkozom évente egyszer. Ilyenkor készítünk ekg vizsgálatot és egy vérképet is nézünk.

Hogyan fogadják általában a körzetedben, hogy egy terápiában beveted a természetgyógyászat eszközeit is?

Volt arra példa, hogy egy betegem megkérdezte, hogy tudok-e receptet is felírni, de általában elmondhatom, hogy örülnek annak, hogy a holisztikus szemléletet alkalmazom. Előfordul, hogy bizonyos tünetek kezelésére csupán diétát javasolok, ami nem nevezhető természetgyógyászatnak, mégis rendkívül eredményes.

A rendelőd családi fotókkal van díszítve. Ezek szerint a magánélet és a hívatás jól megfér egymás mellett.

A fotókon a szűkebb családom látható, de ha valaki belép ebbe a szobába, már családtagnak tekintem. A pácienseim a bővebb családom, hiszen róluk is ugyanúgy gondoskodnom kell, mint például a gyerekimről.

Amikor meglátogattunk az otthonodban, az volt az érzésünk, hogy a béke szigetére érkeztünk. Mit jelent neked ez a ház?

A hazaérkezést jelenti, ez az elcsendesedés helye – már amennyire lehetséges ez hét gyerek mellett. Igyekeztünk úgy kialakítani a családi fészket, hogy mindenkinek legyen egy kis kuckója ahova elvonulhat, de nyilván sejted, hogy elég mozgalmas életet élünk itthon is. Nagyon szeretünk itt lakni, gyakran elmegyünk túrázni vagy elsétálunk a kispatakhoz.

A férjedtől tudom, hogy kiválóan szervezed a mindennapokat, a gyerekekre is sok figyelmet fordítasz, fantasztikus édesanya vagy.  Hogy vagy jelen orvosként a családban?

Természetesen a családtagokra is a holisztikus szemléletmóddal tekintek. Nemrég a 15 éves fiam korábbi síbalesete után visszamaradt térdsérülését kezeltem. Egy komoly műtétre volt előjegyezve, de mire sor került volna a beavatkozásra, a térde szinte teljesen rendbe jött, aminek mindannyian nagyon örültünk.

Lelkeket ápolsz, gyógyítasz, hét gyereket nevelsz, könyvet és verseket írsz. Megéri ezt csinálni? Mit kapsz mindezért?

Az Isten mindig kiegyenlít, ahol adunk, ott kapunk is. Egy mosoly, a pozitív visszajelzések mind energiával töltenek fel, amitől jól érzi magát az ember a bőrében. És én szeretem jól érezni magam a bőrömben.