Átadtuk az Aranyanyu Díjakat

November 25-én első alkalommal adtuk át az Aranyanyu Díjat pedagógus, orvosnő és egészségügyi szakdolgozó kategóriában. A 200 ezer forinttal járó elismerést kategóriánként két – egy zsűri által választott és egy közönségdíjas – Aranyanyu vehette át. A díjjal olyan nőket jutalmaztunk és ismertünk el, akik munkája nélkülözhetetlen, mégis csekély anyagi és erkölcsi megbecsülésben van részük. A kezdeményezés célja, hogy ezt megváltoztatva az értünk és családunkért dolgozó, köztünk élő hősnőket reflektorfénybe helyezzük.

November 25-én első alkalommal adtuk át az Aranyanyu Díjat pedagógus, orvosnő és egészségügyi szakdolgozó kategóriában.  A 200 ezer forinttal járó elismerést kategóriánként két – egy zsűri által választott és egy közönségdíjas – Aranyanyu vehette át. A díjjal olyan nőket jutalmaztunk és ismertünk el, akik munkája nélkülözhetetlen, mégis csekély anyagi és erkölcsi megbecsülésben van részük. A kezdeményezés célja, hogy ezt megváltoztatva az értünk és családunkért dolgozó, köztünk élő hősnőket reflektorfénybe helyezzük.

A nagyközönségtől érkezett több mint négyszáz ajánlás alapján kategóriánként öt, összesen tizenöt jelölt jutott a döntőbe. Közülük minden kategóriában egy-egy díjazottat a nagyközönség választhatott ki. Az Aranyanyu Díj várományosait a közönségszavazás mellett zsűri is értékelte, melyben Gyarmati Andrea gyermekorvos, olimpiai érmes úszó; Kriston Andrea pedagógus, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója; Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző; Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR vezetője; valamint Rácz Zsuzsa író foglalt helyet. A három közönségdíj és a zsűri által megnevezett három díjazotton kívül a kezdeményezés médiatámogatója, a Femina.hu is felajánlott egy szintén 200 ezer forinttal járó különdíjat, így összesen heten vehették át 2011-ben az első alkalommal kiosztott Aranyanyu Díjat.

A díjazottak

Pedagógus kategória

Bartos Enikő

Magyartanárként sajátos nevelési igényű gyerekeket tanít a főváros XVIII. kerületében. Emellett Hinda Vichi néven regényeket ír – eddig három kötete jelent meg Meselovagok címmel. Nevéhez kötődik a Meselovagok Irodalmi Verseny alapítása és szervezése is, amely minden olyan gyermeknek szól, aki más prózaíró és szavaló megmérettetésen nem tudna részt venni. Bartos Enikő egyedül neveli örökbefogadott kislányát.

Szabóné Rozgonyi Krisztina

Budapesten dolgozik óvónőként. A háromgyermekes családanya fiáról 2007-ben kiderült, hogy leukémiás. Krisztina éjjel-nappal támogatta fiát a gyógyulásában és tartotta a lelket egész családjában, miközben a teljes embert kívánó hivatásában is képes volt helytállni. Az óvónőnek és tűzoltóként dolgozó férjének két gyermekükért is aggódniuk kellett, mert a beteg fiú őssejt donora a húga volt.

Orvosnő kategória

Dr. Roykó Mária

A szülész-nőgyógyász főorvos negyven éve van a pályán: 1971 óta ugyanabban az intézményben, a tatabányai Szent Borbála Kórházban dolgozik. A nőgyógyászati osztály jelölte a díjra, mert szerintük generációk, rengeteg kismama és újszülött köszönheti a doktornőnek az életet és az egészséget.

Dr. Berényi Marianne

A fővárosi Szent Margit Kórház fejlődés neurológiai osztályát vezeti, amely egyedülálló az egész országban. Nincs még egy ilyen speciális csapat, mely ezzel a területtel foglalkozik. Elsősorban terhesség alatt, szülés és születés közben, korai születés utáni időszakban kialakuló idegrendszeri problémák korai diagnosztizálását és kezelését végzik.

Egészségügyi szakdolgozó kategória

Szűcs Gáborné

A Bársonyoson élő szakápoló daganatos betegek kezelésével, gondozásával foglalkozik a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban. Szegény családból származik, ezért csak felnőttként tudott tanulni, de mindig is az egészségügyben szeretett volna dolgozni. Folyamatosan tovább képezte magát, és kitartásával elérte álmát.

Scheig Viktória

A 25 éves nővér a pécsi Gyermekklinika neuropszichiátriai osztályán dolgozik két és fél éve. Viktória epilepsziás, depressziós, anorexiás, mentális zavarokkal küzdő és öngyilkosságot megkísérlő gyermekekkel foglalkozik. A díjra az egyik tinédzser korú, súlyos betegségekből felgyógyult egykori páciense jelölte.

Femina-különdíj

Simon Csilla

A Pilisen élő idősgondozó a fővárosi Jászberényi úti idősotthon dolgozója, különösen fontos és szép feladatnak tartja az idősek ápolását. Többgenerációs családban nőtt fel, nagyszülei nevelték, innen táplálkozik az idősek iránti szeretete is. A négygyermekes családanya álma, hogy saját idősotthont alapítson.