Az Aranyanyu és a Hegylakó

Hollywoodi meseként tudósított a kecskeméti hírhatár arról a történetről, amely Dr. Kelemen “Aranyanyu” Edit, a helyi kórház koraszülött részlegének főorvosa, a városi Inner Wheel Club adakozói, és az amerikai színész, Adrien “Hegylakó” Paul magánalapítványának együttműködéséből született. Egy olyan speciális lélegeztetőgép került a kecskeméti kórház koraszülött osztályára, amellyel a már a 24 hetesen született babáknak is sokkal nagyobb esélye van a gyógyulásra és az egészséges fejlődésre. Edit a Hírös Koraszülöttekért Alapítvány kuratóriumának elnökeként vehette át a gépet, jelenleg a szervezet honlapján dolgozik munkatársaival. Terveik szerint szeptemberben az is debütál.

Hollywoodi meseként tudósított  a kecskeméti hírhatár arról a történetről, amely Dr. Kelemen “Aranyanyu”  Edit, a helyi kórház koraszülött részlegének főorvosa, a városi Inner Wheel Club adakozói, és az amerikai színész, Adrien “Hegylakó” Paul magánalapítványának együttműködéséből született. Egy olyan speciális lélegeztetőgép került a kecskeméti kórház koraszülött osztályára, amellyel a már a 24 hetesen született babáknak is sokkal nagyobb esélye van a gyógyulásra és az egészséges fejlődésre. Edit a Hírös Koraszülöttekért Alapítvány kuratóriumának elnökeként vehette át a gépet, jelenleg a szervezet honlapján dolgozik munkatársaival. Terveik szerint szeptemberben az is debütál.

“Látszólag egymástól függetlenül történtek a dolgok, de mégis összeértek, egymást erősítették”- mesélte nekünk Dr. Kelemen Edit, a 2012-es Richter Aranyanyu Díj orvos kategóriájának, zsűri szavatokat kapott nyertese.  A díj novemberi átvételével szinte egy időben, Edit vendége volt a kecskeméti Inner Wheel Clubnak is, ahol előadást tartott arról, hogy milyen munkát végeznek ők a koraszülött osztályon és hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük, nap mint nap. Az egészen kicsi súllyal, alig fél kilósan született babáknak egy speciális lélegeztető gépre volt szükségük ahhoz, hogy életben maradásukat egy legkorszerűbb, optimálisabb lélegeztetési módot biztosító lélegeztetőgéppel segítsék. A Club tagjai városi gyűjtésbe fogtak: fő támogatójuk a Kecskeméti Rotary Club volt, majd ismeretségeik révén kapcsolatba  kerültek az amerikai sztár, Adrian Paul alapítványával, de sokat segített magánemberként Ekkehard Philipp is, a Mercedes-gyár pénzügyi igazgatója. Így tudta megvásárolni az eszközt a Hírös Koraszülöttekért Alapítvány. A gép idén július 8-án került  méltó helyére.

Ezek tehát a szűken vett tények. De a történet alakulásában nyilvánvalóan meghatározó, katalizátori  szerepe volt a munkáját megszállottan végző és arról nagyon szuggesztíven beszámolni képes Editnek. Aranyanyuként, a koraszülöttekért szükséges összefogás ügyének hiteles “követeként” azonban valami mást is feladatának tekint. Legnagyobb kihívásuknak azt tartja, hogy  az orvosi egyetemen nem tanítják azt a fajta kommunikációs munkát, amit egy ilyen részleg megkíván orvosoktól, nővérektől egyaránt. Nem szégyelli és nem tagadja, itt bizony sírni nem csak a győztesnek szabad és szokás. Kollégáival együtt támogatóan akarnak ott lenni a szülők mellett, akiket sokszor szabályosan sokkol a koraszülött babájukkal való első találkozás. “Mert a szülők mindennek elképzelték születendő gyermeküket, csak nem ilyennek...”- meséli. Valószínűtlenül törékeny, pici testek látványa fogadja őket mindenféle műszerekre kötve, szinte megközelíthetetlenül. Ebben a helyzetben a legfontosabb szabály a szakszemélyzet számára az, hogy beszéljen, beszélgessen a szülőkkel! Mindenről. Bizony a csekély életesélyekről is, arról, hogy itt sajnos nincs mindig  happy end. Edit azt szokta javasolni, hogy a koraszülött kisbabát  fotózza le a család, ahogy az minden más kisbabánál is természetes. Amikor a babát már haza lehet vinni, nagyon nagy erőt adhat a továbbiakhoz  a visszatekintés, hogy innen kezdtük, és már eddig jutottunk. És igen, sok éves tapasztalata, hogy azok a családok, amelyek  a köztük lévő rideg kórházi műszerek ellenére is valóságosnak, magukhoz tartozóknak tudják megélni az újszülöttet, azoknak a fájdalmas gyász is könnyebben feldolgozható. Az a  veszteség, amiről  nem beszélnek, ami nincs, de mégis van, az sokkal gyötrelmesebb teher mindenkinek.

Sok sikeres, örömteli pillanatot is megélnek együtt, amik nélkül nem maradna erő a folytatáshoz. Ezeket a sikereket is hivatott majd bemutatni a Hírös Koraszülöttekért Alapítvány induló honlapja is, amelynek működtetésébe,  az  érintett szülőkre is  nagyban számítanak a személyes példák, történetek nyilvános megosztásán keresztül.

Amikor 2011-ben elindult a Richter Aranyanyu Díj, a nők önbecsülésének és társadalmi megbecsülésének növelése volt a cél, amely azóta is első számú szempont. Azt viszont akkor még nem sejthettük, maximum csak reméltük, ami Dr. Kelemen Edit történetében is látszik. Az Aranyanyuk olyan nők, akiknek szakmai elhivatottságára  és szuggesztív személyiségére ezzel az elismeréssel is felhívhatjuk a világ figyelmét,   ők pedig jól gazdálkodva a kapott energiával, újra és újra képesek saját hatókörüket folyamatosan tágítani.

Erős a gyanúnk, hogy talán ezt az erőt és kifogyhatatlan energiát jött közelről látni és megérezni a csak filmjeiben halhatatlan  Hegylakó is...