Megszületett a Richter Aranyanyu Díj

Találjuk meg a köztünk élő hősnőket! Jelölj Te is!

Megszületett a Richter Aranyanyu Díj, amely az első, kizárólag nőknek szóló, pénzjutalommal járó elismerés Magyarországon.

Találjuk meg a köztünk élő hősnőket! Jelölj Te is!

Megszületett a Richter Aranyanyu Díj, amely az első, kizárólag nőknek szóló, pénzjutalommal járó elismerés Magyarországon.

A most útjára indított díjat a Richter Gedeon Nyrt.-vel közösen mutattuk be egy sajtóebéden, amelyen a zsűritagokkal, az újságírókkal és a szakmai szervezetek képviselőivel arról beszéltünk, hogy szerintük milyen is egy igaz Aranyanyu, miért tartják fontosnak ezt a kezdeményezést és Ők kit jelölnének az elismerésre. A keddi esemény elején bemutattuk azt a kisfilmet, amely a Richter Aranyanyu Díj egyik zászlóshajója lesz, hogy minél több emberhez eljuthasson az elismerés híre, és minél többen jelöljétek Aranyanyu Díjra gyermeketek kedvenc óvónőjét vagy tanítónőjét, a háziorvosotokat, védőnőtöket vagy azt a szülésznőt, aki veletek volt életetek legszebb pillanatában. Tehát mindazokat a nőket, akik körülvesznek gondoskodásukkal, törődésükkel, mégsem kapják meg a nekik járó elismerést.

Rácz Zsuzsa a nők társadalmi elismerésével kapcsolatban felhívta néhány beszédes tényre a résztvevők figyelmét, így például arra, hogy az EU tagországok között nálunk a legképzettebbek a nők, ennek ellenére a felsővezetők alig 3 százaléka, a középvezetőknek pedig csak egynegyede nő. A nők foglalkoztatottsága gyerekszülés után csaknem a felére esik vissza, a gyermekek számának gyarapodásával pedig egyenes arányban csökken a fizetésük, amely egyébként is átlagosan 17 százalékkal marad el a férfiakétól. A Terézanyu-könyvek írója kiemelte, hogy különösen nehéz a helyzet a klasszikusnak számító, „női” pályákon, az oktatásban és az egészségügyben, ahol a nők munkája pótolhatatlan, erkölcsi és anyagi elismerésben mégis ritkán van részük.

A Richter Aranyanyu Díjnak pont az a célja, hogy ezeket a nőket és munkájukat elismertesse és jutalmazza. Mint Rácz Zsuzsa felvezető beszédében fogalmazott: „Díjakat általában azok az emberek kapnak, akik a figyelem középpontjában állnak. Mi most azokat szeretnénk jutalmazni a nagyközönség segítségével, akik szinte láthatatlanul teszik a dolgukat, ám munkájuk nélkül megállna a világ.”

Rácz Zsuzsa a zsűritagokat bemutatva hangsúlyozta, hogy ők maguk is mind Aranyanyuk, mind érdemesek lennének az elismerésre. Olyan ismert és elismert nők vállaltak szerepet a szakmai zsűri munkájában és azonosultak küldetésünkkel, akik maguk is emberfeletti munkát végeztek sportolóként, helytállnak a mindennapokban dolgozó nőként, anyaként.

 

Beke Zsuzsa zsűritag, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR vezetője arról beszélt, hogy az erkölcsi elismerés is nagyon fontos, ám a kézzelfogható, anyagi támogatás legalább ugyanannyira. „Kevés olyan cég van ma Magyarországon, mint a Richter, amely ezzel a megállapítással nemcsak elvi síkon ért egyet, hanem gyakorlati módon is alkalmazza” – tette hozzá. A Richter Aranyanyu Díj ugyanis a csillogó üvegszobrocska mellett 200 ezer forintos anyagi elismeréssel is jár. Idén hatan kaphatják meg a díjat, tehát összesen 1,2 millió forint értékű jutalmat osztunk ki a díjazottak között.

A többi zsűritagunk is elmesélte, hogy miért tartja fontosnak a kezdeményezést, illetve azt is megosztották velünk, hogy ők kit jelölnének Aranyanyu Díjra. Gyarmati Andrea gyermekorvos, olimpiai érmes úszó például nevetve mesélte el, hogy az Aranyanyu Díjat annyira értékesnek tartja, hogy amikor a felkérés alkalmával először hallott róla, azt hitte, hogy a díjat ő fogja kapni és boldogan köszönte meg. „Számomra az Aranyanyu Díj arról szól, hogy jó, ha megállunk egy percre és megünnepeljük azt, aki megérdemli”.  Azt is megtudtuk, hogy az úszó legenda korábbi osztályfőnökét jelölné, akinek az olvasás szeretetét köszönheti, amit nagyon fontosnak tart.

A nevetés és a jó hangulat ragadós (szerencsére), és ez a mi sajtótájékoztatónkon sem alakult másképp. A közönség közé derűt csempésző nyitóbeszédek után Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző azt vette sorra, hogy melyik gyermeke miért vétózná meg az Aranyanyuvá avanzsálását. Az olimpikon arra számít, hogy a zsűrinek nehéz feladata lesz: „Biztos vagyok benne, hogy sok felkavaró vagy éppen megmosolyogtató történettel fogunk találkozni, amihez már előre is szeretnék gratulálni mindenkinek! Meg vagyok róla győződve, hogy nagyon nehezen tudunk majd dönteni. Kriston Andrea, az Intim Torna módszer kidolgozója szintén a zsűri tagjainak sorát erősíti. Az oktatással is foglalkozó szakember arról beszélt, hogy milyen hálát érez akkor, amikor olyan emberekkel találkozik, akik szívből végzik a munkájukat: „Ha a szó, a mozdulat a szívből jön, akkor mosollyal, könnyekkel háláljuk meg. Örülök az Aranyanyu Díjnak, amit most még ezek mellé kaphatnak.”

A Richter Aranyanyu Díj tehát megszületett, sokan bábáskodtunk körülötte, innentől azonban rajtatok a sor. Rajtatok múlik ugyanis, hogy megtaláljuk a köztünk élő hősnőket, a köztünk és értünk dolgozó Aranyanyukat. Biztosan Ti is találkoztatok már életetek során olyan pedagógussal, orvosnővel, védőnővel, nővérrel, aki olyasmit tett értetek, szeretteitekért, amiről azt gondoltátok, talán soha nem fogjátok tudni neki viszonozni. Most itt van a remek alkalom! Írjátok meg nekünk, miért tartjátok őt különlegesnek és arra érdemesnek, hogy az egész ország megismerje a nevét, és hogy az erkölcsi elismerés mellé 200 ezer forint jutalmat is kapjon. Vigyétek hírét a Richter Aranyanyu Díjnak, küldjétek el jelöléseiteket és bíztassatok erre másokat is!