"Minden nehézség egy rejtett lehetőség"

A kórházpedagógusnak rendkívül leleményesnek kell lennie. A kórházi tanulás ugyanis nem járhat ártó stresszel. Tóthné Almássy Monikának a Heim Pál Kórház Madarász utcai részlegében ugyancsak izzasztó tanítványa akadt. Megosztotta velünk, hogyan bírta rá a nyelvtan tanulására.

„1. felvonás – rendhagyó nyelvtan ÓRA?
Nevezzük őt Karesznak, őt, aki türelmemet, szeretetemet, leleményességemet, kreativitásomat nap mint nap próbára téve ellenkezik már egy fél éve szinte minden tanulás szagú dolog ellen. Teszi ezt hol a takaró alatt kuporogva, hol némasági fogadalmat téve, hol hangot is adva ellenkezésének.
Mit teszek én? Kedves vagyok, érdekes feladatokat igyekszem kitalálni, jutalmazok, később mérges vagyok, büntetek, már-már feladom. Ma azonban különösen jól indult a napom, úgyhogy felgyűrt ingujjal lépek be a kórterembe. Tudod mit, Karesz? A te nyelvtan munkafüzetedet én sem szeretném a helyedben, a szófajok sem nagyon érdekelnének, viszont valahogy át kéne néznünk ezeket az év végéig. Azt találtam ki, hogy tépkedjünk fecniket, írjuk rá a szófajokat, írjunk össze néhány példaszót is. Ha kész, itt ez a doboz, tegyük tele, álljunk fel az ágyadra, és szórjuk tele a szobát velük. Mialatt összegyűjtjük őket, próbáljuk meg valamilyen szempont szerint az összetartozókat egy helyre tenni. És Karesz besétál a csapdámba. Lázasan ír – ő, aki nem fogott ceruzát már hónapok óta. Közben jó ötlete támad, ne szétszórjuk, hanem amíg ő kimegy, én rejtsem el őket a szobában, hadd kereshesse meg azokat. Mindenbe beleegyezem, és közben azon szurkolok, bár ez az öröm és lelkesedés sokáig maradna Karesz arcán. Bejön, keres, talál és enged beszélni szófajok felismeréséről. Észrevesszük együtt, hogy van olyan szó, ami két helyre is illik. Még abba is belemegy, hogy általam felállított szórenddel mondatokat alkosson. Így játszadozunk majdnem két órán át. Minden nehézség egy rejtett lehetőség. Lehetőség arra, hogy átlépjem a megszokást, a kényelmet, a felnőttségemet, belemenjek egy olyan játékba, ami felszabadult örömöt okoz nekem is. Minden nehézség egy rejtett lehetőség. Lehetőség arra, hogy átlépjem a megszokást, a kényelmet, a felnőttségemet, belemenjek egy olyan játékba, ami felszabadult örömöt okoz nekem is. Köszi, Karesz!
 

a kép illusztráció2. felvonás – rendhagyó nyelvtan ÓRA?Karesz ajtaja előtt már két másik, hasonló korú gyerek vár rám. Ők nagyon mások, szabálykövető, illedelmes gyerekek, akiknek soha nem tudok olyan unalmasan magyarázni, hogy felugorjanak és elrohanjanak.
Úgy döntök, kipróbálom a dobozt velük is. Kiszórom a doboz tartalmát az asztalra. Már ugranak is neki, szinte maguktól rendszereznek, győzködik egymást a szavak helyéről. Az igék külön csemegét jelentenek, saját készítésű kockámat is bedobva alakíttatom velük az időket, módokat, személyeket. Nincs megállás, az asztalon heverő szavakkal egyre nehezedő feladatokat adnak fel egymásnak. Rám már csak néha van szükség, maguktól tanulnak, csak úgy szórakozásból…"

Forrás: Kórházpedagógusok Egyesületének hivatalos oldala