"Ő soha nem adja fel"

Pektor Gabriella egészségügyi szakdolgozó kategóriában a Richter Aranyanyu Díj közönségdíját vehette át 2013-ban. Jelölője szerint Gabi nem ismer lehetetlent, ugyanakkor minden páciense egyformán a legfontosabb számára. Nem kétséges tehát: ízig-vérig Aranyanyu.

"Gergő fiam nem volt még 15 éves sem, amikor rosszindulatú agydaganattal műtötték.

A műtét után a Tűzoltó utcai gyermekklinikára kerültünk, ahol kemoterápiával folytatódott a kezelés. Gergő életét a műtét megmentette, azonban az addig teljesen egészségesnek hitt gyermekem teljesen mozgásképtelenné vált, etetni kellett, még a lábujját sem tudta megmozdítani.

Ekkor találkoztunk Gabi nénivel, aki az Együtt a Daganatos Gyermekekért Alapítvány munkatársaként hosszú hónapok kitartó munkájával talpra állította Gergőt. Velünk együtt örült minden apró javulásnak, ellátott bennünket otthonra való feladatokkal is, ezzel megkönnyítve Gergő életét a mindennapi feladatok ellátásában. Amikor a legnevesebb intézményekben is folytatódó, hosszú évekig tartó rehabilitációs kezelések mellett sem volt tapasztalható további fejlődés, Gabi néni addig kutakodott a legújabb módszerek, eszközök irányába, amíg sikerült olyan programot találnia, amelyet maga is elsajátított, és az orvosokkal konzultálva, óriási lendületet adott a még mindig egyensúly és mozgáskoordinációval küzdő, ma már 22 éves fiam számára.

A szakmai tudása és rátermettsége mellett, a hét éve tartó gyógytestnevelői tevékenysége során mindig úgy éreztem, mintha az én gyermekem sorsa lenne a legfontosabb számára, de közben azt is láttam, hogy az osztályon kezelt többi gyermek anyukája is így érez Gabi nénivel kapcsolatosan. Egyszerűen csodával határos empátiával, energiával, fáradhatatlan tenni akarással gyógyítja e szörnyű betegségből gyógyulni, felépülni vágyó gyermekeket, ad erőt mind a szülőknek, mind a gyermekeknek a további küzdelemhez. Ő soha nem adja fel. Nem tudom elképzelni, hogy létezik nő, aki nála érdemesebb lenne erre a díjra."