Séta a SzülésSzületéS minőségéért

A hagyományteremtő séta idén immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre az ELTE PPK Perinatális Szaktanácsadó szakának oktatói és eddig végzett hallgatói szervezésében. A megnyitó rendezvényre, illetve az egy hétig tartó útjuk tetszőleges szakaszára bárki csatlakozhat hozzájuk. A programmal a szülés/születés élményének hosszú-távú jelentőségére hívják fel a figyelmet a szakemberek és a nagyközönség számára.

Az Úton… Séta a SzüléSzületéS minőségéért elnevezésű kezdeményezés, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Perinatális szaktanácsadó szakirányú továbbképzés oktatói és hallgatói szervezésében immár negyedik alkalommal indul útjára, 2017. június 23. és július 2. között. A születés körüli időszakkal (is) foglalkozó szakemberek, így orvosok, szülésznők, védőnők, gyógypedagógusok, pedagógusok, pszichológusok, dúlák, jógaoktatók, sportrekreátorok és mozgásfejlesztők, többek között így hívják fel a figyelmet a szülés/születés messze nyúló, édesanyát, babát és családot érintő hatásaira.

A szakmai rendezvényekkel és találkozásokkal tűzdelt program-sorozat a hagyomány szerint a budapesti ELTE Izabella utcai kampuszának kertjében elültetett SzüléSzületéS fájától indul útjára. A megnyitó rendezvény 2017. június 23-án, 14:00-tól veszi kezdetét, ahol Varga Katalin és Andrek Andrea, az ELTE pszichológusai ismertetik a kezdeményezés hátterét, Novák Julianna és Horváth Éva perinatális szaktanácsadók pedig születésmesével és szülés/születés-labirintussal készülnek. Hazay Tímea a Ringatóval érkezik, továbbá a megnyitón ingyenesen várják az érdeklődőket és családjaikat kézműves foglalkozásokkal, pocakfestéssel, arc- és kavicsfestéssel, és a szüléshez kapcsolódó illat-performansszal. A rendezvény záró akkordjaként Palya Bea különleges dalait hozza el a sétára indulóknak. 

A tényleges séta idén Nagykanizsáról indul, majd Zalaegerszegen és Hévízen át Keszthelyre érkezik. A sétálók az útvonal bármely szakaszán szívesen fogadják a hozzájuk csatlakozókat. A sétán ki-ki a maga tempójában járhatja végig az utat, hol csendesen, hol hangot adva élményeinek. Mindez mutatja, mennyire fontos a saját ritmus (amit nem érdemes se gyorsítani, se lassítani), a folyamat (ami legalább olyan lényeges, mint a célba érkezés), az együttlét vagy éppen a magány. Az elmúlt évek tapasztalatai és sikerei rávilágítottak, hogy azért fontosak ezek a találkozások, mert összekapcsolnak országokat, családokat, anyát-babát-apát, valamint élővé teszik a tudomány által igazolt eredményeket.

A teljes program célja, hogy

  • a szülés/születés eseményének hosszú-távú jelentősége minél többekhez eljusson;
  • illetve hogy ennek mentén terjedjenek azok a tudomány által megalapozott elvek, melyek a szülés/születés jó minőségét segítik elő. Hiszen a szülés/születés minősége” legalább olyan fontos, mint annak közvetlen eredménye.

A szülés/születés jó minőségét nagyban elősegítené, ha minden szülés követné a WHO ajánlásait, a baba-barátság alapelveit és az AnyaBaba-barát szülészeti ellátáshoz vezető utat. A magyar szülészeti mutatók messze elmaradnak a nemzetközi ajánlások mögött. A magyarországi szülészeti ellátásban a gátmetszések aránya is igen magas, az OEP megállapítása szerint 2012-ben 62% volt, míg a WHO a gátmetszések elfogadható arányát 10% alatt ajánlja tartani. A külföldi kórházi minőségi indikátor programok állandó szereplője, a császármetszések átlagos gyakorisági mutatója Magyarországon 2015-ben közel 40%-ra nőtt az ajánlott 10-15% helyett – és még sorolhatnánk. A séta célkitűzése az is, hogy a Bababarát kezdeményezés javaslatait, az AnyaBababarátság 10 pontját és a WHO ajánlásait betartsák a hazai szülészeteken. Azon hazai intézményeknek, melyek a bababarátság elveit a gyakorlatban is megvalósítják, jobbak a szülészeti mutatóik is. A „Bababarát Kórház” alapelvei között szerepel a sikeres szoptatás 10 lépésének megvalósítása, illetve a baba-barátság pontjai közül kiemelt jelentőségű az aranyóra, a szülés utáni együttlét biztosítása, mely a 2016-os séta fő témája volt. A Séta szakmai törekvéseit számos hazai és nemzetközi szervezet támogatja.

Aki kedvet kapott a csatlakozáshoz, bővebb információhoz itt juthat:

HONLAP: www.szulesszuletes.hu

FB: https://www.facebook.com/szuleszuletes/