Születésnapi főhajtás a nők munkája előtt

Május 14-e mindannyiunk számára nagy ünnep volt. A Richter Aranyanyu Díj 5 éves születésnapja alkalmából Beke Zsuzsa és Rácz Zsuzsa felidézték, hogy a Díj elindítása legalább akkora izgalom volt számukra, mint amikor saját gyermekeik megszülettek. Törődni vele, nézni ahogy cseperedik és együtt ünnepelni az 5. születésnapját „szülőként” nagy öröm és hatalmas felelősség. A jubileumi év méltó megünneplése alkalmából az alapítók új kategória létrehozásával tisztelegtek azok előtt a nők előtt, akiknek a munkája nélkülözhetetlen a társadalom számára, mégis a háttérben, csekély anyagi és erkölcsi megbecsülés mellett teszik a dolgukat.

  

Eddig 28-an, köztük orvosok, pedagógusok és egészségügyi szakdolgozók vehették át a díjat. „Az elmúlt évek sikere bizonyította számunkra, hogy a Richter a nőkért programunk, melynek a Richter Aranyanyu Díj az egyik eleme, az egész társadalom számára fontos. Célunk, hogy megmutassuk és elismerjük ezeket a nőket, támogatva ezáltal társadalmi megbecsültségük és önbecsülésük növelését” — hangsúlyozta Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője. 

A születésnapos díjat Bartos Enikő Aranyanyu bátor csapata, a Meselovagok köszöntötték táncukkal. A hátrányos helyzetű gyerekek Enikő Meselovag fesztiválján keresztül már megtanulták, mennyire fontos hinni saját magukban és az álmaikban.

A nagy bejelentés: Idén az orvosnő, a pedagógus és az egészségügyi szakdolgozó kategórián kívül már a szociális területen dolgozó nőket is lehet jelölni a díjra. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma adatai szerint a szociális területen 75 000-en dolgoznak, körülbelül 80%-uk nő. Az díj létrehozói az  ő munkájuk előtt kívánnak tisztelegni a Richter Aranyanyu Díj negyedik kategóriájával.

 

 

„A díj történetében eddig is számos jelölés érkezett azokra a nőkre, akik szociális területen végzik odaadó munkájukat. A kezdetektől tervben volt, hogy az ezen a területen dolgozó nőket is bemutassuk és elismerjük, a jubileumi év pedig a legjobb alkalom arra, hogy bevezessük az új kategóriát”  - osztotta meg velünk Rácz Zsuzsa, a díj megálmodója.

 

 

„A szociális terület szakemberei emberfeletti munkát végeznek. Saját vállukon viszik más emberek sorsát, mégis kevés elismerésben van részük. Azt gondolom, minden olyan kezdeményezés, amely ráirányítja a figyelmet a szociális területen dolgozók kitartó munkájára, ahol a szakembereknek lehetőségük van megmutatni a szakmájuk törvényszerűségeit, módszereit, nehézségeit és ugyanakkor szépségeit, hozzájárulhat a társadalmi megbecsültségükhöz” - hangsúlyozta Donkó Erzsébet szociális munkás, főiskolai oktató, a sajtótájékoztató meghívott szakértője.

A Richter Aranyanyu Díj kezdetétől bábáskodó zsűritagok arról meséltek, mit ad nekik ez a kezdeményezés, miért fontos számukra, hogy évről évre részesei lehetnek ennek a fontos missziónak.

 

 

 

 

Ki nyilatkozhatna hitelesebben a díj fontosságáról, mint maguk az Aranyanyuk? Megható és felemelő történeteket hallhattunk arról, hogyan élték meg, hogy díjazottak lettek, milyen hatással van ez elismerés a mindennapjaikra, mit ad a Richter Aranyanyu díjazottaknak egymás barátsága.

 

A sajtótájékoztató után megkönnyebbülve és boldogan a Richter Aranyanyu  Díj két anyukája, Beke Zsuzsa és Rácz Zsuzsa