"A mellrák gyökerestől megváltoztatta az életemet!"

Törékeny, bájos fiatal nő, mindig ámulatba ejtő szerénységgel, szakmája iránti alázattal. Árad belőle valami rendkívül megnyugtató, többször átfutott már a fejemben a furcsa gondolat, amikor beszélgetek vele: ha egyszer beteg lennék, őt szeretném magam mellett tudni orvosként. Dr. Kenessey Andrea kardiológus a 2012-es év közönség által megválasztott Aranyanyuja orvosnő kategóriában.

Törékeny, bájos fiatal nő, mindig ámulatba ejtő szerénységgel, szakmája iránti alázattal. Árad belőle valami rendkívül megnyugtató, többször átfutott már a fejemben a furcsa gondolat, amikor beszélgetek vele: ha egyszer beteg lennék, őt szeretném magam mellett tudni orvosként. Dr. Kenessey Andrea kardiológus a 2012-es év közönség által megválasztott Aranyanyuja orvosnő kategóriában.

-    Jóleső érzés ilyen empatikus, a másikra ennyire figyelő és értő emberrel találkozni. Mi a titkod?
-    A titkom jó ideje köztudott a nyilvánosság előtt is…. Magam is megéltem egy mellrák daganatos megbetegedést, amiről nem tudok másképp nyilatkozni, minthogy gyökerestől megváltoztatta az életem. A diagnózis, a betegség folyamata, a belső és fizikai küzdelmem más emberré tett. Ez kihat a munkámra és az egész életemre.

-    Orvosként különös élmény lehetett a másik oldalon állni. Milyen volt onnan nézni a saját mozidat?
-    Meglepő. Azzal szembesültem, hogy mennyire hiányos a témáról a betegek rendelkezésére álló információ, magam is kétségbeestem, hova forduljak, kinek higgyek . Szomorú felismerés volt, hogy azok a hétköznapi, de jelentős kérdések, problémák, amik a betegséggel küzdőket foglalkoztatják, nem találhatóak meg  vagy nem közérthetőek, nem kielégítőek.


-    Hova tudtál fordulni?
-    Rengeteg külföldi oldalt, fórumot felfedeztem és sokat foglalkoztam azzal a gondolattal, hogy egy átfogó, empatikus, egymás támogatását szolgáló oldal megvalósítása mennyire hiánypótló lenne hazánkban.

-    A betegséget sikeresen legyőzted. Mit adott neked ez a próbatétel?
-    Még nem győztem, de én állok nyerésre! A hormonkezelés ugyanis még legalább 2 évig szükséges. Valóban nehéz feladatokat kellett megoldanom, de sikerült: egy új életet kaptam, egy teljes életmódváltást, megváltozott szemléletet. Esélyt. Saját bőrömön keresztül is megéreztem, mi az, amire a betegnek leginkább szüksége van: figyelemre, törődésre, szeretetre, és minél több információra. Ebben pedig a sorstársak sokat tudnak adni egymásnak.

-    Mi lett az oldal megvalósításával?
-    Egy lelkes és elhivatott csapattal megalapítottuk a Mellrákfórum Egyesületet, létrehoztunk egy fórumot, ami egy online önsegítő csoportnak is tekinthető.  A www.mellrakforum.hu oldalon segítséget, lelki támogatást és praktikus információkat kapunk egymástól. Összegyűjtöttünk mindent a kezelésekről, mellékhatásaikról, és a fórum lehetőséget biztosít az erről való eszmecserére más érintettekkel. Az közösséget a Facebookon is megtalálhatják az érintettek.

-    Életvezetési tanácsokkal is szolgáltok a megváltozott élethelyzethez?
-    Folyamatosan bővülünk, és a kérdésedre válaszolva, igen, szeretnénk abban is segítséget nyújtani, hogyan változtasson életmódján, hogyan táplálkozzon, hogyan tehet magáért a legtöbbet a mellrákkal küzdő beteg. Illetve azokat a mindenkit foglalkoztató kérdéseket is szeretnénk összeszedni, amik szintén hétköznapinak mondhatóak, ezzel együtt kulcsfontossággal bírnak egy daganattal küzdő életében: lehet-e sportolni, gyereket vállalni, egyáltalán hogyan viszonyuljunk a testünkhöz, szexualitásunkhoz ebben az időszakban. 

-    2012-ben a közönség neked ítélte a Richter Aranyanyu Díjat. Nehéz téged elképzelnem, amint épp szétfeszít a büszkeség….
-    A jelölés is nagyon megtisztelő volt számomra, ami igaz az igaz, a lányaim iskolai szórólapozását először nehezen fogadtam. De láttam, hogy mennyire fontos ez nekik és milyen büszkék rám. Mai napig, ha a díjra gondolok, ők jutnak eszembe elsőként. A Richter Aranyanyu Díj narcisztikus világunkban azt üzeni: figyelj másokra! És én nekik is ezt tanítom a mindennapokban.

-    A kapcsolatod a többi Aranyanyuval mennyire élő?
-    Szerintem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy hozzánk illő módon mindig törjük a fejünket valamiben. Most éppen az augusztus 16-i Sziget Fesztivál PINKDAY programjára készülünk Aranyanyu társammal, aki közösségével egy óriási világító sárkányt állít fel a Szigeten /Vigyikánné Horák  Andrea- a szerk./ Nekem nagyon fontos, hogy a fiatalokhoz szóljunk, mert a megelőzést ebben a korosztályban kell elkezdeni, és mivel Andi egy zseniális pedagógus, nem volt kérdés, hogy az együttműködésünk újra gyümölcsöző lesz. A program látványos és szórakoztató, és remélem, készül majd közös fotó is. 

-    Sejtettem, hogy nem unatkozol. Mit tartogat az ősz?
-    Szintén a mellrák-prevencióhoz kapcsolódó álmom válik valóra, a Richter Egészségváros programjának keretén belül létrehozunk egy programot. Lesz egy mellrák-prevenciós sátor, ahol beszélgetni lehet, segítünk elsajátítani az önvizsgálatot, illetve egy ún. mulázs segítségével mindenki megtapinthatja, milyen egy daganatos elváltozás a mellben. Mindig elkápráztatott a Richter Gedeon Nyrt. -nek ez a magas szintű felelősségvállalása, még mindig nehezen hiszem el, hogy csatlakozhattam a programhoz.
 

Jelölj és nyerj tabletet!

Játssz velünk! Jelölj egy nagyszerű nőt a Richter Aranyanyu Díjra és nyerj!

Ismersz olyan orvosnőt, egészségügyi dolgozót, pedagógusnőt, akit szívesen ajánlanál? Jelöld most, hogy díjazhassuk! A jelölők között egy tabletet sorsolunk ki.
Az alábbi linkre kattintva adhatod le a jelölésed:
aranyanyu.hu/dij