Életre szóló élményekkel lettünk gazdagabbak

A tegnapi Richter Aranyanyu Díj gálájáról nem könnyű írni. Jó lenne új szavakat teremteni rá, mert a meglévőek elhasználtnak tűnnek. Rendkívüli, katartikus, fantasztikus… igen, ez mind volt, de ennél sokkal több is. Képes beszámolónkban kísérletet teszünk a lehetetlenre.

Az est háziasszonyai Rácz Zsuzsa és D. Tóth Kriszta régi barátnőkként álltak együtt a színpadon. „Jó itt lenni” – kezdte Kriszta, és ez az egyszerű mondat végigsuhant az egész termen. Körbenéztünk, rámosolyogtunk az ismerős és ismeretlen arcokra, miközben hallgattuk Zsuzsit, ahogy feleleveníti élményeit az Aranyanyukkal. Szinte hallottuk Börcsök Klára Aranyanyu ízes beszédét, és egy pillanatra sikerült elkapni Almássy Monika kórházpedagógus pillantását, amiben ott volt, hogy velünk van, drukkol nekünk.

Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője újra elmesélte, hogyan született meg a Rácz Zsuzsival való beszélgetésük nyomán a kezdeményezés ötlete, és hogyan nőtt ki belőle a Richter a Nőkért program keretein belül egy elismert, minden nő számára emblematikus díj. Bogsch Erik vezérigazgató személyes történetét hallgatva arról, hogyan próbált helytállni felesége súlyos betegsége idején a gyerekek és munka között rohangálva, jót derültünk, tiszteletteljes és őszinte főhajtás volt ez egyben a teljes női nem előtt.

Békés megyében sms-ben várták a híreket

Dr. H. Nagy Katalinnak, sok-sok család Kati Doktor nénijének, az orvosnő kategória közönségdíjasának Dr. Gyarmati Andrea adta át a díjat. Miközben Katalin köszönetet mondott az őt körülvevő csapatnak, a négytagú Hétpettyes Angyalok többi tagja sírva tapsolt a nézőtéren. Jelölője, Ildikó azonnal küldte az sms-t az otthon várakozóknak, hiszen Katalin győzelméért egész Békés megye egy emberként fogott össze.

 

 

 

A titkát még nem tudjuk, de csodáljuk

Dr. Csoma Zsanett gyógyít, tanít, önkénteskedik, tudományos kutatást végez, és három gyermeket nevel. Rácz Zsuzsi nemes egyszerűséggel zseninek nevezte őt. Kisfilmjében elmondta, hogy úgy érzi, ez nem sok, élete minden területét szereti és élvezi. Beke Zsuzsa, aki a kategória zsűridíját átadta Zsanettnek, csodálatát fejezte ki e sokoldalúság és energikusság iránt, és egyetértően bólogattunk, hogy mind kíváncsiak lennénk, mi a titka.

 
 
Az est varázslatos meglepetése

Egerszegi Sándorné közönségdíjas pedagógus kisfilmje előtt nem kellett semmit mondani. Diósjenőn fejlesztőpedagógusként dolgozó, az intézet lakóival családtagként élő Ica nénit állva tapsolta az egész terem. Dobó Kata azt fogalmazta meg, hogy nincs annál nagyobb dolog, ha az ember megtalálja életének valódi értemét. Ennek kereséséről szólnak a filmek, színdarabok és Ica néni boldog ember lehet, mert minden szavából árad, hogy ő a Göllesz Viktor Intézet fogyatékkal élő „gyerekeivel” rálelt a beteljesedésre. Ica néni nem sejtette, hogy a háta mögött micsoda szervezkedés zajlott, de amikor a Gaudete jelnyelvi kórus megérkezett a színpadra és összeborultak imádott pedagógusukkal, a közönség egy emberként felzokogott és állva ünnepelte őket - olyan kézzel fogható varázslatba kerültünk, amelyben benne is maradtunk a díjátadó további részében.

A szeretet erejét tanítja

A Méhkas Lakásotthon vezetőjét, Szabó Károlyné Ildikót az otthon egyik lakója, Gábor jelölte a díjra. Kriston Andrea zsűritag a díj átadásakor csodálatosan megfogalmazta, mit jelent számára Ildikó munkája. Olyan gyerekeknek, akik bántalmazottként kerülnek az otthonba, és saját bőrükön megtapasztalták, hogy az erő félelmetes, fájdalmat okoz és menekülni kell tőle, megmutatja, mi van a pólus másik végén. Az erő, ami felemel, támogat, szeretetté válik, ami miatt érdemes bizalommal élni, közel engedni magunkhoz a másikat. Amikor Magdika és Gábor a Méhkas Lakásotthonból a színpadra érkeztek Ildikóhoz, úgy éreztük, a taps ezen a három csodálatos emberen túl sokakért szól. Azokért, akik elszenvedik a bántalmazást, mégis felállnak és hittel folytatják útjukat.

A kistarcsai betegek védőangyala

A nagy pillanatok folytatódtak. A Richter Aranyanyu Díj életében történelmi pillanat következett. Rajt-cél győzelemmel a háta mögött érkezhetett a színpadra az egészségügyi kategória győztese, Oláh Éva. Filmjét több ezren látták, szavazóink egy emberként álltak mögé. A szerény, mindenhol behozhatatlan hátránnyal induló, gyönyörű Éva állt reflektorfényben, és volt egy pillanat, amikor azt éreztük, ennek a tapsnak soha nem lenne szabad véget érnie. Ezt tudjuk adni Évának, hogy magával vihesse a nehéz hétköznapokba, hogy valami erősíthesse benne: „fantasztikus ember vagy, légy büszke magadra”. Rácz Zsuzsi pedig mindannyiunk helyett kimondta: jó lenne egyszer olyan országban élni, ahol nem létezik rasszizmus.

Mindannyian kiegyenesedtünk

A gerincferdüléssel élő gyerekek bátor példaképe, Schuster Barbara Nagy Tímea olimpikon zsűritagunktól vehette át a díjat. Timi beismerte, hogy ő bizony megtépázott önértékeléssel fog hazamenni, ennyi erős, tettre kész nő történetét látva. Megköszönte Barbarának, hogy saját betegségének megéléséből merítve, ahhoz újra és újra visszanyúlva tud küzdelmes harcot vívni az utálatos műanyag fűzőért, amit, hála Barbarának, ma már rengeteg gyerek, kamasz büszkén visel. Barbara jelmondatát, amely így szól: „Ha egy ember bátran kiáll, attól a többiek gerince is kiegyenesedik.” - sokan vittük magunkkal ajándékként.

Nem ufo, valóságos Aranyanyu

Miután a kategóriánként egy-egy közönség- és zsűridíj kiosztásra került, hatalmas hálát éreztünk, hogy mégsincs itt a vége, hiszen az idén a Ridikül Magazin különdíjával egy hetedik döntős is díjazottá vált. Dr. Mangó Gabriellát a hét gyermekes író, költő orvosnőt Rácz Zsuzsi ufóként konferálta fel, és ennél találóbbat nem is mondhatott volna. Amikor a Terézanyu pályázatra beküldött írását olvastuk hétköznapjairól, csuda jól szórakoztunk, majd megállapítottuk, hogy az írás hatalmas fantáziáról tanúskodik, ilyen nő nem létezik és kész. A Richter Aranyanyu Díj kapcsán kiderült, hogy Gabriella nagyon is valóságos, bár számunkra felfoghatatlan, amit művel. Görög Athéna, a Ridikül Magazin főszerkesztője a Ridikül megtestesült nőideálját látta meg Gabiban, akibe azonnal beleszerettek Jakupcsek Gabival, a Ridikül műsorvezetőjével együtt.

a színpad mA a LEGNAGYSZERŰBB nőké

A színpadon ezután együtt ünnepeltük a díjat nem kapott, de mindannyiunk számára egyaránt fontos Aranyanyu döntősöket: Dr. Mailáth Mónikát, Beck Monikát, Dr. Molnár Mihályné Kishonti Ilonát, Hutvágnerné Róth Évát és Zádor Attilánét.

Takács Nikolas azzal bocsátott utunkra, hogy a zene kísérjen minket mindenhova, de hozzátette, hogy a zene szót ki-ki helyettesítse azzal, ami számára fontos, és amit magával szeretne vinni. A kezdeményezés missziója a nők önbecsülésének, társadalmi elismerésének növelése, de mi úgy éreztük, valami ennél is jelentősebbet hoztunk létre együtt és ez még csak a kezdet, hiszen jövőre lesz öt éves a díjunk!

Köszönjük Richter, köszönjük Beke Zsuzsi és Rácz Zsuzsi!