Érdemes tenni, érdemes jónak lenni

A november 26-i Richter Aranyanyu Díj gáláján kétszáz ember tapsolta a díjazottakat és velük együtt azt a többszázezer nőt, akik értünk dolgoznak az oktatásban és az egészségügyben. Az 5. születésnapját ünneplő díj a női munka elismerésének szimbólumává nőtt az évek során. Több ezer jelölt, 37 díjazott, közel százezer szavazat, ezek az elmúlt 5 év főbb számai. Fogadjátok szeretettel a gálán készült beszámolónkat.

Megbecsülés, önbecsülés, inspiráló példák, tabuk ledöntése - dióhéjban a díj célkitűzései

A Hoppart társulat „Sweat Dream”-je után elsőként Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kommunikációs vezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, hogy a díjat azzal a céllal hozták létre, hogy felhívják a figyelmet egy súlyos, ám tabuként kezelt társadalmi problémára, nevezetesen a nők önbecsülésének és társadalmi megbecsülésének hiányára. Beke Zsuzsa arról is beszélt, társadalmi szerepvállalásukkal hogyan szeretnének hozzájárulni a nők minőségi életéhez:  „A Richter a Nőkért Programunkkal igyekszünk a legtöbb nő számára valami igazán fontosat nyújtani: önbecsülést, saját magunk, nőiségünk értékelését, a különlegesség elismerését minden életkorban. Hisszük, hogy a  a Richter Aranyanyu díjazottjain keresztül inspiráló példák bemutatásával értéket teremtünk, és reméljük, hogy mindezek egy lépéssel közelebb visznek minket a nők testi-lelki, és társadalmi jólétének megteremtéséhez és fenntartásához.”

Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója idén is személyes történettel érkezett a gálára, harmadik gyermekük születésének megélését osztotta meg velünk, beleszőve a szellemes anekdotába a körülötte tevékenykedő minden nő méltatását. D. Tóth Kriszta, az est háziasszonya szerint, és persze szerintünk is, sok hasonlóan érzékeny, társadalmi kérdésekre nyitott vezetőre lenne szükség. 

Rácz Zsuzsa író, a díj megálmodója az öt évvel ezelőtti első díjkiosztójára emlékezett: „Amikor 5 évvel ezelőtt ugyanitt álltam a színpadon annyira izgultam, hogy azt sem tudtam fiú vagyok-e vagy lány. Ebben a kérdésben egyetlen biztos támpontom volt, egy titok, amelyet akkor még senki nem tudott a férjemen kívül: azt, hogy gyereket várok. Időzíteni tudni kell, egyszerre fogant meg Nóri lányom és a Richter Aranyanyu díj ötlete, és nem kis félsz munkált bennem, vajon hogyan fogom életem két ilyen nagy horderejű vállalását párhuzamosan teljesíteni.” Zsuzsi, és a díj sikeréért dolgozó emberek láthatóan jól vették az akadályokat, a hiánypótlónak számító Richter Aranyanyu Díj születésnapján velünk ünnepeltek az elmúlt évek Aranyanyu döntősei, díjazottjaival és mindazok, akik az alapítókkal együtt a kezdetek óta hittek abban, hogy ezzel a kezdeményezéssel valami kivételes születik. 

„Minden kis siker nagy lépés az adott ember számára” – az orvosnő kategória díjazottai

Elsőként az orvos kategória közönségdíját Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász vehette át Beke Zsuzsától. Renáta 20 perces előnnyel indult a többi meghatódott díjazottal szemben, ugyanis Beke Zsuzsa bevallotta, annyira lelkes lett, amikor a folyosón személyesen is találkozhatott Renátával, hogy elárulta neki, ő fogja átadni neki a díjat. Dr. Katona Renátától a titok leleplezése semmit nem vett el, egész este gyönyörű és izgatott mosollyal fogadta a sajtósok, gratuláló vendégek sorát.

Dr. Fórizs Évának a zsűridíjas addiktológusnak Rácz Zsuzsa adta át a díjat. A szenvedélybetegség rengeteg embert érintő, ehhez képest mostohán kezelt terület hazánkban, Éva munkája során különösen fontosnak tartja a nehezebb körülmények közt, kevesebb lehetőséghez jutó betegek támogatását. „Minden kis siker nagy lépés az adott ember számára, egy páciensem például drogfüggő volt és első babája a vártnál lényegesen hamarabb, koraszülöttként jött a világra, majd amikor leszokott, egészséges, időben érkezett babája született, akinek mind nagyon örültünk” – mesélte el Éva a Józan Babák Klubhoz kapcsolódó egyik élményét.

A gyerekek álmai váljanak valóra – a pedagógus kategória győztesei

A pedagógus kategória közönségdíját Varga Diána gyerekagykontroll oktató vihette haza, Nagy Tímea olimpikon, zsűritag a díj átadásakor azt hangsúlyozta, hogy mennyi félelem, mennyi gát van a  gyerekekben az iskolában, dolgozat előtt, vagy bárhol az életben. Diána abban segíti a gyerekeket, hogy tudjanak hinni magukban, és bátran vágjanak bele céljaik elérésébe. Nagy Timi azt kívánta Diának, hogy sok-sok további álom megvalósulásához legyen bába a jövőben is.

Furugh Switzernek, a zsűri díját elnyerő pedagógusnak Dobó Kata színésznő, zsűritag gratulált. Furugh, a Mesélő Édesanyák program megvalósítója, 60 kisközösséget hozott létre Magyarországon, hogy megszerettesse roma édesanyákkal az olvasást, esélyt teremtve ezáltal gyerekeiknek egy jobb életre. Kata a könyvek csodálatos világáról beszélt a díj kapcsán, az olvasásról, mint lehetőségről. Lehetőségről, ami által fantáziánkban bejárhatjuk és megismerhetjük az egész világot. Ez a lehetőség még nagyobb súllyal bír azoknak az életében, akik nehéz körülményeik miatt gyakran a szomszéd városba is alig jutnak el.

A tavaly óta különdíjat átadó Ridikül Magazin választása Sebők Évára esett. Görög Athéna elárulta, hogy a szerkesztőség minden tagja kutyás, úgyhogy az ózdi kutyaterápiát alkalmazó fejlesztőpedagógus történetét azonnal megszerették, de a díjat természetesen nem ezért ítélték neki. Megfogta őket a derű, ami áthatja Éva kisfilmjét, és vidámmá, könnyedebbé teszi a tanulást még a speciális nevelési igényű gyerekek számára is.

Le a kalappal az egészségügyi dolgozók előtt!

Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnő az első perctől vezette a közönségszavazást egészségügyi szakdolgozó kategóriában. Kriston Andrea zsűritag, az Intimtorna módszer kidolgozója naponta foglalkozik nőkkel, édesanyákkal, akiknek a testük mellett még inkább a lelke szorul ápolásra és gondozásra. Szívből kívánt további sok sikert Krisztának, aki szerint nem is kellene beszédtémának lennie annak, ami olyan természetes: támogassuk az édesanyákat abban, hogy jó érzéssel élhessék meg az anyaság teljességét.

Beke Zsuzsa mindannyiunk számára megfogalmazta a lényeget, miközben átadta a zsűridíjat Rogus Pirsokának, aki harminc éve dolgozik éjt nappallá téve Győrben, sürgősségi osztályon. „Felfoghatatlan számomra, hogy bírod, hogy bírja az a százezer egészségügyi dolgozó ezt a folyamatos nyomás alatt zajló munkát, nehéz körülmények között, le a kalappal előttetek!” Piroska, aki nincs hozzászokva, hogy a középontban legyen könnyeivel küszködve mondott köszönetet.

Elfogadás és szeretet - a szociális területen dolgozók nyerteseinek üzenete

Végül az idén létrejött szociális területen dolgozók kategóriája következett, itt először a zsűridíjas Toszeczky Renáta kapta meg az Aranyanyu szobrot Rácz Zsuzsától. Rácz Zsuzsa elmondta, a prostitúció a leginkább tabuként kezelt probléma ma Magyarországon, amit pedig Renáta tesz emberkereskedelem elleni koordinátorként a védett házban élő lányokért, ahhoz hatalmas bátorságra és elszántságra van szükség. Renáta nagyon örült annak, hogy díjazása kapcsán ez a téma reflektorfénybe kerülhet, fontosnak tartja, hogy a társadalom ítélkezés helyett megismerje az érem másik oldalát, a kiszolgáltatott, kizsákmányolt lányok problémáit. Renáta jelölőjét élethelyzetéből adódóan nem mutattuk meg a kameráknak, így ő a karzatról drukkolt megmentőjének, aki néha lopva odaintegetett neki.

A közönség szeretetét leginkább kivívó Tóthné Perei Mártát vastappal ünnepelte a közönség, és aki eddig nem tette, ezen a ponton biztos elővette zsebkendőjét, a gondosan elkészült sminkektől pedig elköszöntünk. Nagy Tímea többszöri próbálkozás után tudott megszólalni az őt fojtogató könnyek miatt, szavait pedig vittük magunkkal útravalóként: „Mit látunk magunk körül ? Egyre több család bomlik fel, körülvesz minket a gyűlölet, a tragédia, a borzalom. Az emberek zárt ajtók mögül figyelnek, nem akarják beengedni a sok rettenetet. És akkor mi történik? Jön valaki, aki kitárja az ajtót és azt mondja, gyere be! Neki a baj lehetőségbe, a tragédia áldásba fordult, mert tenni akart az árván maradt gyerekekért!”  Mártát férje és öt fogadott gyereke is szipogva körülvették, a taps pedig hosszú perceken át nem akart szűnni.

 

A gála záróképeként a színpadon álltak az elmúlt év Aranyanyui, döntősök és díjazottak, zsűritagok és nem csupán őket ünnepeltük, hanem azt a sok szépet, ami rajtuk és a díjon keresztül körülvesz minket, táplálva a hitet, hogy érdemes tenni, érdemes jónak lenni.

Kucsinka Gabi