"Utazással kényeztetjük magunkat"

Dr. Roykó Mária a tatabányai Szent Borbála Kórház szülész-nőgyógyász főorvosa 2011-ben vette át a Richter Aranyanyu zsűri díját.

Dr. Roykó Mária a tatabányai Szent Borbála Kórház szülész-nőgyógyász főorvosa 2011-ben vette át a Richter Aranyanyu zsűri díját.

Jelenleg félállásban dolgozik a kórházban és heti egy napon várja pácienseit a magánrendelőjében. Boldogan megy be kórházba, érzi, hogy kollegái tisztelik és szeretik őt. Ami pedig a legnagyobb öröm számára, hogy egy két éves kisfiú boldog nagymamája lehet.

Ennél nagyobb boldogságot nem is kívánhatok, mint a várva várt unoka érkezését.

Rengeteg „ex-unokám” van, ami igazi büszkeség számomra, de így lett teljes a család. A praxisomban több ezer nő várandósságát és szülését kísértem végig. Sokan megtisztelnek azzal a bizalommal, hogy a már felnőtt lányukat hozzám irányítják, így számtalanszor előfordul, hogy azok a gyerekek, akik nálam születtek,évek múltán velem szülnek. Hát ezek a kisbabák az én ex-unokáim.

Milyen volt a saját unoka érkezése?

Azt szokták mondani, hogy az egészségügyben dolgozóknak kijár egy kis probléma. Lányomnak már a várandósság alatt is voltak kisebb-nagyobb gondjai, minek következtében be kellett feküdnie a kórházba. Nem volt könnyű ez az időszak. Minden nap ott voltam vele, vigyáztam rá, bátorítottam. Naponta főztem neki a diétás ebédet, friss hazaival kényeztettem őt. Kicsit korábban indult be a szülés, de szerencsére egészséges fiúunokám született. Nagyon büszke vagyok rájuk, a lányom két évek koráig szoptatta őt.

Biztosan nagyon sokat számított az ön jelenléte ezekben a nehezebb időkben.

Igen, én is úgy éreztem, hogy ott a helyem mellettük. Azóta is sokat vagyunk együtt. Hetente találkozunk és az utóbbi időben sok időt tölt nálunk az unokám. Férjemmel szívesen segítünk, ha szükség van rá. A lányom hamarosan szakvizsgát tesz pszichológiából, sokat tanul, ilyenkor velünk van a gyermek. Jól eltöltjük az időt, játszóházba, játszótérre visszük, kirándulunk. Igazán mozgékony, érdeklődő kisfiú, mint minden gyerek állandó figyelmet követel, amit igyekszünk is megadni neki.

Mi volt az elmúlt év legnagyobb találkozása?

Most, hogy már az unokám elkezdett beszélni, folyton csicsereg, a nagy családi összejövetelek a legfontosabb események az évben. A második születésnapjára hatalmas ünnepséget szerveztünk. Részt vettek a barátok és a tágabb család is. A távolabb élő rokonok is meglátogattak, fantasztikus élmény volt egy napot együtt tölteni, de a társaság középpontja természetesen a mi kétéves ünnepeltünk volt.

Mi volt az elműt év legnagyobb élménye?

Nemrégiben felkért egy várandósom, hogy legyek jelen a szülésénél. Több okból is különleges esemény volt ez számomra. Ez a hölgy sok évvel ezelőtt nálam született és most ikreket várt. Mivel már nem vezetek szüléseket, csak megfigyelőként voltam jelen, de nagyon megható pillanatokat éltünk át, két érett, egészséges babának adott életet. A család a keresztelőre is meghívott, igazán szép ünnep volt, büszke tiszteletbeli dédnagymamának éreztem magam.

Mi az idei év vagy a jövő nagy álma?

Régen sokat utaztunk a férjemmel, de az elmúlt pár évben sajnos nem sikerült külföldre eljutnunk. Májusban ünnepeljük mindketten a születésnapunkat, ez alkalomból megleptük magunkat egy római úttal. Nagyon várjuk már mindketten és azt tervezzük, hogy amíg fizikai állapotunk engedi, a belföldi kirándulások mellett minden évben meglátogatunk egy távolabbi országot is.