Utolsó voksok ideje

November negyedike óta szavazatok ezrei érkeztek a Richter Aranyanyu Díj 12 döntősére. A jelöltekről pedagógus, egészségügyi szakdolgozó és orvos kategóriában lehet voksolni. A megint nagyon színesen alakult döntős csapat mellett a szavazók motivációja is nagyon sokszínű. Megkérdeztük olvasóinkat, hogy vajon azok, akik szavaztak, miért tették, és miért pont arra, akire? Az összegyűjtött vélemények alapján, túlzás nélkül mondhatjuk, hogy mindenkinek van/volt kedvence, sőt, mindenki valaki kedvence!

November negyedike óta szavazatok ezrei érkeztek a Richter Aranyanyu Díj 12 döntősére. A jelöltekről pedagógus, egészségügyi szakdolgozó és orvos kategóriában lehet voksolni. A megint nagyon színesen alakult döntős csapat mellett  a szavazók motivációja is nagyon sokszínű. Megkérdeztük olvasóinkat, hogy vajon azok, akik szavaztak, miért tették, és miért pont arra, akire?  Az összegyűjtött vélemények alapján, túlzás nélkül mondhatjuk, hogy mindenkinek van/volt kedvence, sőt, mindenki valaki kedvence!

“Eredetileg egyvalakire akartam csak szavazni, akit ismerek, de aztán a filmes történetekbe annyira beleszerettem, hogy minden kategóriában leadtam a voksomat!” - meséli Csilla, akinek véleménye eléggé tipikusnak mondható az idei szavazók között.

A pedagógus kategóriában sokan mondták, hogy Tóthné Almássy Mónikára szavaztak, mert azt sem tudták idáig, hogy létezik ilyen szakma, mint a kórházpedagógusé. Anna azt is írta, hogy ő a híd a súlyos beteg gyerekeknek a külvilághoz, az iskolához, korábbi életükhöz. A csepeli óvónő, Debre Istvánné történetében többeket megfogott, hogy nem csak a gyerekekhez való viszonya volt nagyon vonzó, de Csilla szerint ”az a módszer, hogy a nehéz helyzetben lévő cigány családokból a szülőket foglalkoztatják az óvodában, az olyan komplex támogatásnak tűnik, ami messze túlmutat az óvodától általában elvártakon." A másik óvónéni, Karczewicz Ágnes egyik szavazója volt Imola, aki maga is résztvett a bemutatkozó filmben is emlegetett nagy találkozón, ahol a diplomás korúakig voltak jelen Ági néni ex-ovisai és az anyuka kisgyerekkorát meghatározó, manókkal teli mesevilág történetei ma is elmaradhatatlan részei a lányainak járó esti búcsúzkodásoknak. Ági pedig, aki maga is konduktorként dolgozik és ott végzett a méltán világhírű Nemzetközi Pető Intézetben,  meglehetősen szűkszavúan  csak ennyit írt kérdésünkre,”Jaj, Istenem, nyerjen már a Zemplényiné Megtért Györgyi, annyira szeretjük!”

Erika nem tagadja, mivel nem ismert egy jelöltet sem személyesen, ciki, nem ciki, egy nagyon biztos hatás-mérő belső műszerre figyelt, Szabolcs Judit szigetmonostori gyógytornász története alatt sírta el magát a leghamarabb. Lukácsné Kormos Etelkának azért adtam egy szavazatot, mondja Anna, mert „azon a környéken éltem, önkénteskedem is, és sajnos a retinám leválásától is félünk az orvosommal. A szerénysége is megfogott, az, ahogy nem akarta elhinni a jelölést, abban valódi érzelmeket és könnyeket láttam!” A másik gyógytestnevelő jelöltre, a fóti  Pektor Gabriellára szavazott Kati, aki jól emlékszik azokra az időkre, amikor a rosszkedvű, gyógytornára járó kisfiát egyetlen dologgal lehetett feldobni, hogy mennek játszani! Az az érv a filmből, hogy Gabi néni visszaadja a gyerekek életkedvét, nála mindent vitt.A kategória negyedik tagjáról, a csévharaszti Fazekas Irináról pedig Zsuzsa azt mondja, hogy ha belegondol, ő mennyire vágyott egy megértő, nem kioktató  védőnőre, akinek valóban felteheti aggódó kérdéseit a terhességei alatt, akkor igazán értékelni tud egy ilyen védőnő-kismama kapcsolatot, majd barátságot.

Végül, de nem utolsó sorban, nézzük, megkérdezettjeink közül kik szavaztak  az orvos kategória jelöltjeire, és miért! “Az volt az érzésem, hogy Dr. Seresné Dr. Pirkhoffer Katalin egyszerűen tele van optimizmussal” mondja ismét Erika. “És megmondom őszintén, az általában divatos anyós-viccek és sztorik sztereotípiáit is nagyon kártékonynak tartom, szóval ez is nyomott nálam a latba, amikor rá szavaztam!” Dr. Máttyus Anna gyermekpszichiáterre, azaz druszájára esett Anna harmadik választása, aki így mindhárom kategóriában voksolt. “hatalmas alázattal és empátiával látszott viseltetni a szakmája és a gyerekek iránt. Amikor meghallottam, hogy 7 gyermeke van, no akkor tudtam, hogy jól jelzett a belső hangom: aki ennyi saját gyerek mellett így tud foglalkozni más gyerekekkel is - az előtt le a kalappal!” Enikő azért szavazott Dr. Kelen Kata gyermekgyógyászra, mert az anyuka, aki jelölte, gimis osztálytársa volt, és hozzátette: “A filmből pedig egy olyan doktornőt ismertem meg, akire jó szívvel merném bízni a gyerekemet”. Végül pedig miért szavazott Zsuzsa Dr. Bartha Tünde szülész-nőgyászra? “Ebben a nagyon férfiak által uralt szakmában nőként megállnia a helyét, már önmagában is kemény feladat lehet. A méhnyakrák-szűrések ügyét pedig, személyes érintettségből is, nagyon fontosnak tartom. Minden módon nyilvánosságot adnék neki, így is, egy igazán lelkiismeretes, jó orvosnő sikerén keresztül!”

A Richter Aranyanyu Díj 2013-as 12 jelöltjére november 17-ig lehet szavazni a www.nlcafe.hu oldalon.